Ministar zaštite okoliša upozorio / Zmajlović: One koji neće razvrstavati otpad, stići će kazna!

Nakon što je od jučer obvezno razvrstavanje otpada - čak 37 posto stanovnika u Hrvatskoj i dalje ne može razdvajati smeće na kućnom pragu. Ostalo je nepoznato i gdje se odvozi ono koje je razvrstano. Minisatr zaštite okoliša Zmajlović - spremno je odgovorio na sva pitanja koja vise u zraku, a onima koji se žele provući poručuje - stižu kazne!

25.7.2014.
18:14
VOYO logo

Građani zagrebačkog kvarta Travno imaju sreću što su sudjelovali u prvom Pilot projektu selekcije otpada. Ispred ulaza tako imaju spremnike za razdvajanje.

Takvu mogućnost nema čak 37 posto stanovnika u Hrvatskoj. Iako ih na to obvezuje Zakon, 155 gradova i općina spremnike nije nabavilo. Neki će na 'popravni', ali strpljenja za njih sve je manje. Ministar kaže - imali su i više nego dovoljno vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni koji neće poštivati taj sustav, morat će snositi i svoje posljedice. Vrijeme za prilagodbe smo potrošili u zadnjih 10, 15 godina. Hrvatska nije učinila ništa po tom pitanju'', tvrdi MihaelZmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode.

396 općina i gradova ipak je osiguralo kakve-takve uvjete za razvrstavanje ili su krenuli u nabavu spremnika. Do sada ih je postavljeno više od 7 tisuća, a oko 2600 je u nabavi. U planu je postavljanje još njih više od 8 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poručuje kako je riječ o revolucionarnom pomaku jer je broj općina i gradova koji su se uključili u primarnu selekciju u godinu dana gotovo dvostruko veći. No upozorava da za prilagodbu treba vremena.

''Od 12 do 20 posto otpada u Hrvatskoj se reciklira. Toliko je prije 10 godina bio postotak i u Velikoj Britaniji. Njoj je trebalo otprilike 10 godina da dođe na 40, 50 posto'', tvrdi Zmajlović, te dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što više otpada razvrstamo, to će manji račun biti na kraju mjeseca i to je vrlo jasna ekonomska motivacija za naše građane.''

Doduše, građani u onim sredinama gdje je cijena odvoza bila manja zbog zakopavanja umjesto recikliranja, mogu očekivati veće račune. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo