broj žrtava raste / Više od 1.000 mrtvih u Gazi, ministri pozivaju na produljenje primirja

Image
Foto: AP Images

Neposredno prije početka 12-satnog humanitarnog primirja između Izraela i Hamasa granate ispaljene iz izraelskog tenka ubile su u subotu u Pojasu Gaze, najmanje osam Palestinaca iz jedne obitelji, od čega četvero djece.

26.7.2014.
18:03
AP Images
VOYO logo

Najmanje tisuću Palestinaca je poginulo a oko 6.000 je ranjeno, uglavnom civila, u Pojasu Gaze od početka izraelske ofenzive 8. srpnja, a kako bi se zaustavio sukob ministri vanjskih poslova više zemalja okupljeni u Parizu pozivali su na produljenje primirja od još 24 sata, javljaju svjetske agencije.

Na izraelskoj strani je 37 vojnika poginulo u borbama u Gazi i u okolici a dva civila su ubijena u palestinskom raketiranju. Jedan tajlandski radnik je poginuo u granatiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj palestinskih žrtava mogao bi još rasti tijekom dana usprkos 12-satnom primirju koje je stupilo na snagu u 8,00 sati po mjesnom vremenu (7,00 sati po srednjoeuropskome), budući da se trupla još izvlače iz ruševina na nekoliko područja razorenih u izraelskim zračnim udarima.

Ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Katara, Turske i više europskih zemalja, okupljeni u Parizu, pozvali su u subotu na produljenje primirja u Gazi između Izraela i Hamasa koje istječe u 19,00 sati po srednjoeuropskome vremenu na "24 sata s mogućnošću produljenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarski susret je "omogućio da se utvrde zajednička polazišta za međunarodno djelovanje radi uspostave primirja u Gazi. Svi pozivamo strane da se 12-satno humanitarno primirje (...) koje je trenutačno na snazi, produlji na 24 sata s mogućnošću daljnjeg produljenja", rekao je francuski ministar vanjski poslova LaurentFabius nakon susreta.

"Svi želimo što prije postići trajno primirje. Trajno primirje kao rezultat pregovora koje će ujedno odgovarati legitimnim izraelskim sigurnosnim potrebama i legitimnim palestinskim potrebama što se tiče slobode kretanja i društveno-gospodarskog razvitka", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je sklon produljenju 12-osatnog primirja dogovorenog s Hamasom i drugim skupinama, rekao je u subotu izvor u izraelskoj vladi a prenosi agencija Reuters.

"Što se tiče Izraela, nema razloga da narodu u Gazi ne dopustimo da skupi zalihe, sve dok vojska može raditi na razotkrivanju tunela. Mi ne ratujemo protiv stanovništva", rekao je dužnosnik koji nije htio otkriti identitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska se u subotu dogovorila o 12-satnom prekidu vatre, ali samo uz uvjet da može nastaviti potragu za tunelima kojima se koriste palestinski borci. Islamistička skupina Hamas koja kontrolira Gazu, rekla je da će palestinske struje prihvatiti kratko primirje.

Hamas zasad nije komentirao bilo kakvo produljenje primirja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike