SRPANJ U MINUSU / Dolazak otkazale stotine stranih autobusa zbog visokih nameta

Ovo je udarni ljetni vikend. Osobito na otoku Rabu koji je, kako smo izvještavali, zavijen u srednji vijek zbog Rabske fjere. Ipak, i uz 20 tisuća turista koliko ih sada odmara na otoku, srpanjski rezultati lošiji su od lanjskih. Razloge minusa potažila je obilaskom otoka i direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

27.7.2014.
19:13
VOYO logo

Iako je špica sezone, a hotel reprezentativan, u njemu ima mjesta. Srpanj je pet posto lošiji od lanjskoga. Manje je gostiju koji stižu autobusima jer je već ugovorene aranžmane ovdje otkazalo 200 stranih autobusera.  

"Tih storna će sigurno biti još više za sljedeću godinu. Smatram da bi trebalo pojednostaviti proceduru, da bi trebalo ukinuti taj porez ili barem ga smanjiti po uzoru recimo Grčke koja ima taj porez 45 eura za veliki bus, odnosno 35 eura za mali bus", kaže VladoMiš, predsjednik Uprave hotelskog poduzeća na Rabu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duž Jadrana otkazalo je 30 posto stranih autobusera. Ništa čudno ako od granice na Rupi do Raba svaki bus plaća oko 500 eura poreza. Do Dalmacije dvostruko. Ministar turizma prstom upire u kolegu.

"Nisam ministar financija, međutim ako analiziramo podatke i ako vidimo da je to jedan od ključnih razloga tako velikog pada onda ćemo itekako zatražiti od ministarstva financija obzirom na to da se to ne radi, radi se da to autobuserima puno znači, a kad se sagleda ukupna masa u državnim prihodima onda to nisu toliko značajni prihodi", izjavio je DarkoLorencin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo jedan otkazani autobus osjete suvenirnice, kafići i restorani.

"Sezona je lošija od prošle godine, lošija je po posjetu restoranu, nema gostiju", kaže vlasnica restorana DankaAndrić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše su brojke i u kampu, unatoč ulaganju od 3,5 milijuna eura, srpanjski minus je osam posto. Uređene su igraonice za djecu i wellnes za kišne dane kojih je na pretek.

Turisti se vraćaju ako imaju razlog. Nina to zna, pa je uz apartman izgradila teretanu, dječje igralište i bazen. Za goste su besplatni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji smještajni objekti su popunjeni već do početka desetog mjeseca i već imam rezervacije za 2015. godinu", kaže vlasnica apartmana NinaJakuc.

Dokaz je to da investicija i kredit nisu trošak nego pametno ulaganje. Njemačka obitelj našla ju je preko interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostajemo dva tjedna, zadovoljni smo sa svime i vratit ćemo se", kažu.

Ovo veseli, ali prva žena kvarnerskog turizma na Rabu je htjela utvrditi probleme i pronaći rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoguće je čekati gosta da se pojavi sam, da se turizam što bi se reklo desi sam od sebe, ta vremena su nažalost prošla i ukoliko mi ne idemo prema tržištu, ne idemo prema gostu, taj turizam se neće dogoditi", rekla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera IrenaPerišić Živadinov.

Zato prema tržištu treba ići usklađeno. Mala je korist da jedan turista dočeka sa smješkom, ako ga drugi oglobi najskupljim porezom u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo