ZVUČI NEOBIČNO, ALI... / Roditelji prema novom Obiteljskom zakonu djecu mogu i tužiti

Djecu koja ne pomažu u kući ili kako stoji u novom Obitelsjkom zakonu imaju 15 godina, zarađuju i ne sudjeluju novčano u plaćanju računa - roditelj ima pravo tužiti. Iako to, doduše, zvuči neobično. Slične odredbe imaju brojne europske zemlje. Kako će to utjecati na obiteljske odnose?

27.7.2014.
19:00
VOYO logo

Subotnje usisavanje i ostale kućanske poslove u četveročlanoj obitelji Špiček najčešće obavlja gospođa Suzana, ali uvijek nastoji uključiti i djecu.

"Maloga nešto za igračke, barem malo da posremi igračke, a djevojčicu već polako u kućanske poslove", kaže Suzana Špiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila obiteljskog života znaju i bez novog Zakona koji jasno kaže: "Dijete je dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im u obavljanju poslova u obiteljskoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću te biti obzirno prema članovima obitelji."

Škola je 14-ogodišnjoj Kristini na prvom mjestu, a kad napiše zadaću i nauči sve što mora, nerijetko se uputi do sudopera.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće operem suđe, pospremam dnevnu sobu, moju sobu, složim krevet. Ipak mama i tata dođu kasno umorni s posla, i onda još da pospremaju, a i okolina je poslije čišća i onda je svježi dojam", kaže.

I devetogodišnji Patrik zna svoje obveze. "Pa pospremanje igračaka, kad se igram pa sve razbacam, pa malo počistit kuću...".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji često zovu Hrabri telefon i žale se da su im djeca neodgovorna. S druge strane telefona mogu čuti ovakav savjet.

"Važno je već da od malih nogu uključimo djecu da pridrže mikser ili da nam pomognu u miješanju pazeći na njihovu sigurnost, a onda s druge strane da preuzimaju sve više odgovornosti, da pospreme svoju sobu, da stave prljavi veš u korpu za prljavi veš i slično", rekla je HanaHrpka, psihologinja i predsjednica Hrabrog telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sankcije, naravno, nisu predviđene, pa su potencijalne kazne na roditeljima. Iako, formalno, roditelj ima pravo tužiti svoje dijete.

"Iako bi to možda bilo neobično, roditelj bi imao pravo formalno utužiti svoje dijete čiji bi interes onda zastupao Centar za socijalnu skrb", rekao je KarloNovosel, odvjetnik za obiteljsko pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Suzana pozdravlja ovu zakonsku odredbu; dobro je propisati i odgovornosti djece, kaže, a ne samo njihova prava.

"Mislim da je davno prije u mojoj dobi bilo to puno strože i zapravo su se školske obveze stavljale u drugi plan, a pomoć u kući, odrađivanje obveza bilo je opterećenje djeci", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U želji da ih nauče lekciju o odgovornosti, roditelji ipak ne smiju pretjerivati.

"Bitno je tu naglasiti da je jako važno se djecu ne iskorištava tu za neke kućanske obaveze nego da se vodi računa o dobi i zrelosti djeteta, što ono može", kaže Hrpka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A žene će u šali reći kako je novi Obiteljski zakon ponovno nedorečen. U kućanske obveze uključio je djecu, ali je zaboravio muževe.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo