neusklađenost sustava / Radna snaga preobrazovana je za hrvatsko tržište rada

Image
Foto: RTL

Oko trećina osoba s višom školom radi poslove za koje je dovoljna srednja škola, a 43,2 posto magistara ili doktora znanosti radi na mjestima koja su ispod razine njihove stručne spreme.

28.7.2014.
11:12
RTL
VOYO logo

U novom broju časopisa Privredna kretanja i ekonomska politikaMarija Bečić istražuje postoji li preobrazovanost radne snage na hrvatskom tržištu rada i u kakvom je ona odnosu s nezaposlenošću.

Autorica je došla do zaključka kako oko trećina osoba s višom školom radi poslove za koje je dovoljna srednja škola, a 43,2 posto magistara ili doktora znanosti radi na mjestima koja su ispod razine njihove stručne spreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednjih desetljeća tržišta rada razvijenih država, kao i Republike Hrvatske, bilježe trend rasta ponude visokoobrazovanih osoba. Međutim, ako rast ponude nije praćen odgovarajućim rastom potražnje za visokoobrazovanim zaposlenicima, može doći do obrazovne neusklađenosti, odnosno do preobrazovanosti na tržištu rada", napisala je Bečić.

Empirijski dio istraživanja proveden je na temelju Ankete o radnoj snazi za razdoblje od 1998. do 2010. godine. Metodom standardne devijacije utvrđeno je kako je ovaj poremećaj prisutan tijekom cijelog promatranog razdoblja, a statistička korelacija pokazuje pozitivnu vezu između preobrazovanosti visokoobrazovanih osoba i nezaposlenosti na hrvatskom tržištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao rizične skupine izdvajaju se žene i mladi koji 'zbog različitih nejednakosti ili nedostatka iskustva češće prihvaćaju mjesta za koja su preobrazovani'.

Trend je najviše izražen u zdravstvu i socijalnoj skrbi, u poslovanju s nekretninama i u financijskom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo