tko je zakazao? / Zbog liste srama neki radnici Koteksa možda ostaju bez posla!

Htjeli su potaknuti poduzetnike da isplaćuju plaće - a čini se da će zbog liste srama neki radnici ostati bez posla! Osijek Koteks tvrdi da je zbog neopravdane objave izgubio milijunski posao. Kako doznajemo, kasnili su u isplati plaća - ali u trenutku objave liste srama osiječka tvrtka na njoj nije trebala biti. Tko je zakazao u lancu administracije.

28.7.2014.
18:20
VOYO logo

Je li zakazala državna administracija ili su poduzetnci prekasno reagirali? Zbog činjenice da su bili na takozvanoj listi srama, OsijekKoteks izgubio je veliki novac. Tvrde da im je banka otkazala garanciju od 20 milijuna kuna jer su smatrali da je tvrtka rizična. Zbog tog su izgubili drugi posao vrijedan 200 milijuna kuna. A plaće kažu plaćaju redovno.

"Neugodno smo iznenađeni uvrštavanjem naše tvrtke na popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće na temelju zapisnika Ministarstva rada tzv. listu srama i to još na istaknuto mjesto pri samom vrhu liste. Prava je istina da smo radnicima isplatili sve plaće".

Osijek Koteks je kasnio sa plaćama za travanj i svibanj. Ali ih je ipak uplatio u trenutku kada je objavljena lista srama. Što znači da na njoj nisu trebali biti. Jesu li oni preksno dostavili podatke ili je ministartvo koristilo stare pogrešne' Za sada nije jasno. No ministar financija podsjeća da samo poduzetnci preko poreznog obrasca šalju podatke

"O tim tehničkimm detaljima ne zna, ali gledajte oni su nama dali podatke nismo ih mi sami radili", izjavio je ministar financija BorisLalovac.

Iz Ministarstva rada poručuju kako su dodatnom provjerom utvrdili da je Osijek Koteks isplatio plaće za navedene mjesece i Poreznoj upravi predložili brisanje s liste. No udruga poslodavaca tvrdi da je Kotekesu nanaesena velika šteta te da se radi o nepotrebnoj i krivoj objavi na temelju starih podataka o kašnjenju plaća.

"No, kada je već donesena odluka o javnom objavljivanju takve štetne i nepotrebne liste, najmanje što su odgovorne institucije mogle učiniti je dobro provjeriti utemeljenost podataka koje se javno objavljuje. Ovako se i objavom neprovjerenih podataka nastavlja ugrožavati i tvrtke i radna mjesta za čiji se opstanak poslodavci ionako teško i naporno bore".

Na listi srama su svi poslodavci koji kasne sa tri plaće u 6 mjeseci.

Vlada je objavila listu od 7 tisuća poslodavaca koji ne plaćaju plaće sa ciljem da se ta ogromna brojka nekako smanji..no s druge strane kritike oporbe glase. Zakoni koje ste samo donijeli ne funkcioniraju pa vam trebaju ovakve liste.

Poduzetnici također upozoravaju da se krivom objavom samo ugrožavaju oni koji se 6 godina teško bore sa krizom. Istodobno iz Vlade poručuju da oporavak ipak kreće.

Iz Vlade poručuju da se oporavak vidi i u jakom rastu zaposlenosti koji nema veza samo sa sezonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo