RTL istražuje / Ima li šanse za konsenzus na hrvatskoj političkoj sceni?

Šesta je godina krize u Hrvatskoj i ako se pita predsjednika Republike Ivu Josipovića - krajnji trenutak da svi važni politički igrači uhvate isti štap i dotuku krizu. Poruka predsjednika stigla je do SDP-a i HDZ-a, a ima li šanse za konsenzus na hrvatskoj političkoj sceni, istražila je Nataša Božić.

28.7.2014.
19:07
VOYO logo

Ako smo mogli u Domovinskom ratu i za ulazak u Europsku uniju, zašto ne bi mogli ponovno postići nacionalno jedinstvo i za izlazak iz krize? Predsjednik Republike poziva na "treći konsenzus" o nužnim reformama koje će ionako dočekati svaku vladu.

"Govorim o onim reformama koje traže angažman ne jedne ne dvije nego možda i više sukcesivnih vlada. Vrlo je teško zamisliti da bi se te reforme mogle provesti kako treba na duge staze a da o njima nema nacionalnog jedinstva", izjavio je IvoJosipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Šefovi SDP-a i HDZ-a, a onda i drugih stranaka morali bi - po Josipoviću - dogovoriti ključne točke slaganja na područjima: mirovinskog sustava, zdravstva, regionalizacije, pravosuđa i znanosti.

No je li domaća politička elita za konsenzus spremna? Vladajući su za dogovor, ali im smeta mlaka oporba.

"Očito je da postoje neke teme oko kojih bi bilo dobro napraviti takvu vrstu dogovara. Hoće li do njega doči nije pitanje koje ovisi samo o vladajućima nego i o opoziciji, ja bih volio da vidim njihove prijedloge u parlamentu kojih - nema previše", poručio je ArsenBauk (SDP), ministar uprave.

HDZ je isto za konsenzus, ali njima smeta loš tajming. Predizborno je vrijeme, kažu, pa od Josipovića očekuju da dokaže istinsku brigu za gospodarstvo i standard građana.

"Mi ga sad pozivamo da pokaže da je za konsenzus i da hrvatskoj vladi predloži održavanje sjednice na temu gospodarstva u Hrvatskoj. Na taj način bi pokazao da nije riječ o predizbornom štosu", smatra MiroKovač (HDZ), međunarodni tajnik HDZ-a.

Sindikati su za konsenzus, ali njima smetaju političari.

"Kad bi im doista opće dobro bilo na srcu ispred osobnog dobra u tom slučaju bi se već davno sjeli i dogovorili. Ali njima je važno samo da su što više na vlasti, da dobiju vlast pod cijenu da ove druge što više ocrne", poručio je KrešimirSever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Za konsenzus su, dakle, u načelu svi. U praksi - nema ga na vidiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo