'splet određenih okolnosti' / Lorencin: 'Srpanjska rupa' neće biti razlog za rebalans proračuna

Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je za RTL Danas kako srpanjska rupa neće biti razlog za rebalans proračuna.

29.7.2014.
19:06
VOYO logo

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je za RTL Danas kako turizam neće biti razlog za rebalans proračun te odbio kritike kako nadležne institucije nisu dobro pripremile sezonu.

Upitan da objasni što je to 'srpanjska rupa', kako se do nje dolazi i je li Hrvatska upala u nju, ministar je odgovorio kako taj pojam nije ništa novo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna pojava koja nas prati zadnjih 40 godina koliko turizam kod nas i postoji. To je splet određenih okolnosti i stanja kada određene lokacije imaju pad posjećenosti. No, treba pričekati sve podatke do kraja mjeseca. Krajem tjedna izići ćemo s potpunim rezultatima, mjerljivima podacima. Onda ćemo vidjeti da postoje i srpanjski rekorderi, ali, naravno, bit će i minusa, ali za njih postoje objektivni razlozi. A postoje i razlozi i za koje smo odgovorni mi sami", pojasnio je.

Usprkos brojnim kritikama kako Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica nisu napravile dovoljno u pripremi Hrvatske i promociji zemlje u inozemstvu, resorni ministar vjeruje kako su nadležne institucije dobro obavile svoj posao. Štoviše, istaknuo je kako pet modela udruženog oglašavanja dobro funkcionira te da se upravo sada sprema reklamiranje postsezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit jesu li takvi modeli oglašavanja već zastarjeli i jesu li nam uopće potrebna strana predstavništva HTZ-a, poput onog u Švicarskoj, Lorencin je rekao: "Itekako je potrebno. Bilo je oprečnih mišljenja prilikom izrade marketinškog plana, ali smo odrđenim analizama izračunali da bi nas to puno više koštalo. Sukladno tim rezultatima, poduzeli smo i određene mjere i imenovali nove ljude. Dakle, od 11 mjesta stranih predstavništava, imenovali smo sedam novih ljudi. Rukovodili smo se samo  i isključivo rezultatim".

"Taj princip treba slijediti i dalje. Sada samo u fazi realizacije PPS-a. Dakle, pred i post sezone. Spremamo za jesen poseban niz mjere gdje ćemo na određenim lokacijama djelovati i imati određene aktivnosti. Da budemo jasni, čitava vertikala treba biti uključena  - od lokalne, regionalne i nacionalne. Kako bi se riješavali ovakvi periodi, kada nemamo turista, trebamo imati destinacijski menadžment kojeg sada uvodimo, i reorganizirati HTZ. Želimo suradnju između javnog i privatnog sektora jače i agresivnije povezati, te novce u konačnici fokusiranije trošiti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svjetlu najavljenog rebalansa državnog proračuna za jesen, ministar turizma naglašava kako turizam ne može biti razlog za rebalans.

"Te izjave koje su se pojavile u medijima su izvučene iz konteksta. Kolega Lalovac je govorio o fiskalizaciji. Što se tiče prihoda od turizma, podaci iz prvih pet mjeseci ove godine govore o 15 posto većim prihodima", branio je svoj sektor Lorenzin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo