situacija u školstvu se ne mijenja / Mnogi se s pravom pitaju: 'Isplati li se uopće studirati?'

Godinama se govori o usklađivanju potreba tržišta rada i hrvatskog visokog školstva, a situacija je ista - bez obzira na tisuće takvih na burzi - upisujemo stotine pravnika i ekonomista, a nedostaje nam informatičara i struka s prirodoslovnih fakulteta.

29.7.2014.
20:47
VOYO logo

Tko je izborio indeks u ljetnom roku, može odmarati. Zagrebačko sveučilište dobilo je više od deset tisuća novih studenata.

"Naša popunjenost redovitih studija od 93,46 posto je svakako nešto čime smo mi zadovoljni", izjavila je BlaženkaDivjak, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu.

Najviše slobodnih mjesta ostalo je u tehničkom području, na Tekstilno-tehnološkom, Prometnom i Grafičkom fakultetu. Porazno je, ali ne čudi što unatoč stipendijama studenti nisu pokazali zanimanje za nastavničke smjerove matematike, fizike i kemije.

"Povećanje plaća, ali ne samo plaća. I uvjeta i statusa i retorike", dodaje Divjak.

"Društvenog ugleda koji je dosta načet", nastavlja AleksaBjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu u odlasku.

I prenapučeni Ekonomski i Pravni fakultet imaju slobodnih mjesta, uglavnom na stručnim studijima. Kvote unazad tri godine nepromijenjene, rezultati akcijskog plana smanjenja kvota još se ne znaju, ali ne slute na dobro.

"Ja mislim da Ekonomski fakultet ima još puno posla u tom dijelu. I Pravni također", poručila je MirjanaZećirević, pomoćnica ravnateljica HZZO-a.

Upravo je ekonomija na top mjestu kad je riječ o broju nezaposlenih s diplomom.

"Oni imaju najmanje vjerojatnosti da će brzo nakon diplomiranja dobiti posao".

Kristina je svoj indeks Ekonomskog fakulteta dobila je prije pet godina, ali dobre ocjene ne jamče i posao.

"Nadam se zaposlenju ubrzo nakon fakulteta, ako ću biti na burzi nadam se da neću dugo biti na burzi", nada se KristinaMiklec, studentica Ekonomskog fakulteta.

"Idem studirati sljedeći semestar u Madrid, a za dalje za posao također. Ako neće tu bit posla, sigurno idem van."

Za neusklađenost kvota i stvarnih potreba nitko nije kriv, kaže rektor. Ne postoji sustavno planiranje pa se događaju apsurdne situacije.

"Prije osam godina na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upisna kvota je bila 2500 studenata, ove godine je 1310. Ako gledate na razini Republike Hrvatske vidjet ćete da broj studenata ekonomije raste", dodaje Divjak.

Statistika kaže - Hrvatska trenutačno ima 37 tisuća nezaposlenih s diplomom ili 12 posto od svih nezaposlenih pa se mnogi s pravom pitaju - isplati li se studirati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo