crveni alarm / Zaboravite na ljeto: Srijeda nam donosi olujno nevrijeme!

Vrijeme u Hrvatskoj se ne smiruje. Frontalni poremećaj oformio je oluju koja je na sjevernom Jadranu već izazvala probleme. Zbog olujnog juga i pijavica na moru izdano je posebno upozorenje za nautičare.

29.7.2014.
20:54
VOYO logo

Gotovo dvije tisuće turista kampa u istarskom mjestu Rapcu jutros su probudili olujno nevrijeme i poplava u šatorima. Umjesto uživanja u ljetnim radostima, turisti su ispumpavali vodu iz svojih šatora.

Pijavice poput one kod Malog Lošinja rastjerale su brodice s mora. Snimka tornada pokraj Orebića od prije dva dana najbolji je dokaz kako su frontalni poremećaji sve intezivniji. Meteorolozi upozoravaju i na tuču koja je sve jača i opasnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve manji je udio padanje zrna tuče manjeg promjera, a više ima zrna većeg promjera, što sve pokazuje da su u zadnje vrijeme oblaci, koji nastaju prolaskom hladne fronte, većih dimenzija", pojasnio je Damir Počakal iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.  

Kiša je u srpnju gotovo svakodnevna pojava. Umjesto za srpanj prosječnih 77 litara oborina po četvornom metru, u Rijeci je palo 95 litara, uz tri kišna dana više. U Splitu umjesto prosječnih 27, dosad je palo čak 111 litara, uz dvostruko više kišnih dana. U Dubrovniku umjesto 32 litre, palo je 54 litre i bilo je pet kišnih dana više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog olujnog juga nautičari diljem obale upozoravaju se da, ako je moguće, odgode isplovljavanje.

"Nove obilne oborine prijete sjevernom Jadranu već noćas. Sutra će se centar ciklone pomaknuti nad Jadran i ostatku obale te Gorski kotar i Liku. Nevrijeme se u unutrašnjosti očekuje tek u četvrtak", istaknula je meteorologinja Tea Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna priobalna mjesta sutra bi mogla biti poplavljena. Očekuje se da bi na obali  moglo pasti i do 50 litara kiše po metru četvornom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo