OSNIVA SE POREZNI USKOK / Ministar financija priznao: Rupa u proračunu izmaknula kontroli!

Vlada Zorana Milanovića gubi bitku za spas proračuna! Prihodi državne blagajne padaju jer nema investicija niti reformi, a rashodi su izmakli kontroli. Proračunska rupa već je za gotovo dvije milijarde kuna dublja od planiranog, a ministar financija kolegama iz Vlade najavljuje pregovore oko rebalansa koji ide u listopadu.

31.7.2014.
18:41
VOYO logo

Ministar financija priznao je - manjak državne blagajne izmaknuo je kontroli i to je ono što je probilo proračun, a ne poplava u Gunji.

"Sustav u kojem 250 tisuća državnih i javnih službenika troši 31 milijardu kuna, a 1,2 milijuna umirovljenika 36 milijardi kuna realno nije dugoročno održiv. S obzirom na manjak na prihodovnoj strani, prvenstveno od PDV-a, u listopadu se ide na rebalans", izjavio je BorisLalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, prihodi pali, a rashodi podivljali, pa se proračunska rupa produbljuje brže od planiranog. U cijeloj 2014. rebalans je trebao iznositi 13,8 milijarda, a već u prvoj polovici godine premašio je 8,8 milijarda kuna. Umjesto planiranih 4,1 posto BDP-a manjak Lalovčeve blagajne mogao bi se popeti i na 4,6 posto.

Suzbijanje sive ekonomije i utaja poreza jedan je od načina na koji ministar planira spriječiti propast proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porezni Uskok bi se trebao baviti nadziranjem velikih igrača. Bit će to centralno mjesto iz kojega će se voditi sve istrage o poreznim prevarama, u čemu će surađivati s DORH-om i ostalim institucijama", rekao je Lalovac.

Najavljuje jači nadzor fiskalizacije posebno na Jadranu gdje će inspektori patrolirati od 0 do 24, čak i vikendom. Šef porezne uprave poziva građane na suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazalo se da je to dobro za sve nas kao građane, i građni to prihvatili u dobrom duhu. Od njih očekujemo da nas podrže i daljee prijavama onih koji ne provode fiskalizaciju", rekao je JosipLozančić.

Porezna uprava stoga ponovo pokreće nagradnu igru Bez računa se ne računa u kojoj građani mogu sudjelovati skupljajući fiskalne račune. Nagradni fond je još bogatiji a nagrade umjesto 10, 15 i 20 tisuća kuna penju se na 20, 40 i čak 100 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad neće biti kraj zlatnim kokama to je vječita borba. Porezni Uskok postoji kroz sve nas. Malo veće i bolje nego u prethodnim godinama", rekao je Lozančić.

A tko zna bolje od uređene Njemačke kako što učinkovitije sprječiti porezne utaje i to one velike. Bavarski porezni stručnjaci rado će hrvatskom ministru ustupiti recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da biste imali stabilan i uistinu konsolidiran državni proračun, jedan od najvažnijih stupova je uredan i dobro izbalanskiran porezni sustav", rekao je JohannesHintersberger, državni tajnik Ministarstva financija Bavarske.

Hrvatska je dosada često preuzimala njemačka rješenja: u zakonodavstvu, nogometu, kulturi, a sada eto i u poreznom sustavu. Problem je, nažalost, što se njemački principi u Hrvatskoj često provode na balkanski način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo