JASNA MILANOVIĆEVA PORUKA / 'Ministri kažu da nemaju gdje rezati? Pa dobro, to uvijek govore...'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'Kad ste čuli ministre da su rekli išta drugo? Međutim, morat će, morat će se suočiti sa stvarnošću, ali mislim da im to neće biti teško', rekao je premijer.

1.8.2014.
9:20
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - "Nije nam bolje", otvoren je bio u ekskluzivnom intervjuu za Media servis premijer Zoran Milanović. Razlog tomu vidi u krizi, recesiji, naslijeđenim negativnim trendovima. Ipak iduće godine predsjednik Vlade očekuje gospodarski rast. Osvrnuo se i na najavljeni rebalans te priznao da deficit neće biti u okvirima dogovorenog s Europskom komisijom.

Ministrima koji kažu da više nemaju gdje rezati, predsjednik Vlade Zoran Milanović poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dobro, to uvijek kažu, ne? Kad ste čuli ministre da su rekli išta drugo? Međutim, morat će, morat će se suočiti sa stvarnošću, ali mislim da im to neće biti teško", rekao je premijer koji je na pitanje koliko nam novca treba, odnosno koliko treba rezati, odgovorio:

"Mi ćemo učiniti sve da stvari držimo pod kontrolom i držat ćemo ih pod kontrolom, ali će deficit biti nešto veći od onoga što je bilo planirano i što je bilo dogovoreno s Europskom unijom, odnosno Komisijom u okviru procedure prekomjernog deficita. Naprosto je previše tih troškova koji dolaze, dolaze i dolaze, a mislim da nam se ne može predbaciti rastrošnost u državi. Naprosto je ogromna količina ljudi u Hrvatskoj koju se držalo u uvjerenju da će se država pobrinuti za sve. Mi nemamo tih novaca kao država, moramo to priznati. Što ne znači da smo siromašni i bijedni nego naprosto trošimo na krive stvari", ustvrdio je premijer za Media servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novih poreza, do kraja mandata, rekao je, neće biti. Inače, predsjednik Vlade smatra da u našem poreznom sustavu ima puno nelogičnosti:

"Ja nisam za to, ipak nisam za to, da bude "flat rate", da svi plaćaju po istoj poreznoj stopi. Ali između jednog američkog sustava koji je strahovito kompliciran, i nekakvog sustava Istočne Europe koji je preprost i prejednostavan i ne odgovara zahtjevima društva i društvenoj pravdi, ja sam za jedno srednje rješenje koje će uzeti u obzir i jedno i drugo. Dakle, da one koji imaju se dobro oporezuje, da se ne živi od rente, da se to destimulira, ali da se ljude opet ne uništi. Da se ne ubije poduzetnički duh. U skladu s tim ćemo i razgovarati i možda podnositi neke prijedloge, dakle, i da se rastereti ljude, i da se rastereti rad, da se nekakvoj srednjoj klasi koja nije bogata i neće nikada biti bogata, ali možda zarađuje više, izuzimam tu političare koji će biti drugačije tretirani, da se tim ljudima da malo više daha, da imaju možda neku kunu više za potrošiti, koja će umjesto u proračunu završiti u njihovom džepu", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo