prodaje se i goli otok / Država se želi riješiti sto nekretnina: Koliko će se time popuniti proračun?

Popuniti proračunsku rupu država planira i prodajom nekretnina koje godinama zjape prazne. Među sto njih je i u Zagrebu na jednoj od atraktivnih lokacija zgrada Vjesnika.

1.8.2014.
18:50
VOYO logo

Vjesnikova zgrada u Zagrebu - od 16 katova, 14 ih je prazno pa se u njima samo skupljaju pauci i prašina. Jedini posjetitelji su vatrogasci.

"Redovito obilazimo ove prostore da ne bi ušao netko tko je nepozvan. To je naš posao", kaže vatrogasac ZlatkoPrekratić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je tek jedan primjer kako stotine tisuća objekata u vlasništvu države stoje neiskorišteni i propadaju. Država je stoga pozvala sve zainteresirane da za 100 odabranih nekretnina do 15. rujna iskažu interes za kupnju, najam ili zakup.

"Mi ćemo iz ovih interesa izgraditi kriterij za svaki. I svaki će imati pojedinačni natječaj. U pojedinačnom natječaju to će ili koristiti ili kupiti onaj tko da više", rekao je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom MladenPejnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu šansu mogla bi dobiti propala partijska Politička školu u Kumrovcu. Za nju država više od desetljeća traži kupca.

Najviše državnih nekretnina, njih 11, odnosno deset, nudi se u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, dok je u četiri županije ponuđena tek po jedna. Riječ je uglavnom o bivšim vojnim objektima, među ostalima prodaje se i Goli otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu je i sisačka Željezara, no građani su skeptični da će, ako i dođe do prodaje, to biti u njihovu korist. "Bilo bi bolje da se povećava proizvodnja, a ne smanjuje i zatvara", smatra jedan Sisčanin.

Stručnjak za tržište GojkoBežovan kaže kako je nekretninski bum prošao te bi državi bilo bolje da određene nekretnine daruje umjesto da stoje neiskorištene dok se razmišlja što s njima. Misli da država prodajom neće znatno zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko više toliko ne ulaže u nekretnine. Vjerojatno će interesa biti za sasvim mali ograničeni broj atraktivnih nekretnina koji se zasigurno neće prodati po onoj cijeni koja se očekuje", kaže Bežovan.

Jedna od najatraktivnijih je i vila Čingrija u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će se napraviti teško je reći jer se radi tek o iskazivanju interesa. No, iz Državnog ureda za upravljnaje državnom imovinom poručuju da nekretnine neće davati u bescijenje.

"Mi ćemo u sljedećem kvartalu izaći sa projektom 200", rekao je Pejnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom sljedećeg tjedna DUUDI će objaviti i poziv za podnošenje ponuda za zakup 31 poslovnog prostora u Rijeci i Puli. Nakon toga kreće i projekt iskazivanja interesa za prodaju i najam stanova u vlasništvu države.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo