Broj slučajeva u porastu / Helikopterska hitna pomoć za otoke radi punom parom

Jedini spas za pacijente koji se nalaze na otoku, a potrebna im je hitna medicinska pomoć je prijevoz helikopterom. Prošle godine bilo je 427 takvih letova, a ove godine broj preveženih pacijenata mogao bi biti veći! Za još bolje zbrinjavanja pacijenata u helikopterima danas je u vojnu bazu Divulje stigla medicinska oprema vrijedna 15 tisuća kuna.

1.8.2014.
19:15
VOYO logo

Nosila nikad dosta, pa je vojni helikopter koji se  koristi za hitne medicinske letove nadopunjen novom opremom. Broj intervencija u sezoni raste - najčešće se prevoze pacijenti s otoka.

Od 4. od 7. mjeseca prevezeno je oko 170 pacijenata, s time da je njihov broj s vremenom u stalnom porastu, dok ih je u 4. mjesecu bilo 30, kroz srpanj ih je bilo čak 56.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine od travnja do srpnja posade helikoptera obavile su 138 letova i prevezle 152 pacijenta. Ove godine u istom razdoblju letjeli su 146 puta, a prevezli su 169 pacijenata.

Na Divuljama u stanju pripravnosti uvijek je jedna ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zadaće su razne – nikad ne znate što vas čeka, gdje idete, što će vas zateći. Jako je puno zahtjeva. Ovaj tjedan je bilo loše vrijeme tako da su posade radile pod iznimnim naporom i opterećenjem", rekao je Stjepan Stepić, zapovjednik helikoptera.

Pod opterećenjem i po lošem vremenu posada se jučer zaputila i u Dubrovnik, po osmogodišnjeg dječaka koji je u stravičnoj nesreći kod Slanog ostao bez oca i dva brata. Prevezen je u KBC Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odmah po primitku poziva smo poletjeli, ali smo tijekom samog leta imali nekoliko izoliranih kumulonimbusa na putu do Dubrovnika koje smo uspješno izbjegli da se sami put ne bi odužio'', komentira Davor Furčić, zapovjednik helikoptera

Cilj posade je da se let ne oduži i da se pacijent što brže i sigurnije preveze. Samo u prošle godine hitnim medicinskim letovima zbrinuto je 427 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo