ministar obrane u kninu / Kotromanović prije pada MiG-a: 'Ti strojevi nisu čak ni za nas zahtjevni'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar obrane naglasio je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo može održavati operativne zrakoplove, s obzirom da su to "strojevi koji nisu čak ni za nas zahtjevni".

5.8.2014.
19:01
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako Hrvatska trenutno posjeduje pet operativno sposobnih borbenih zrakoplova MiG te poručio kako se do 2016. godine mora donijeti konačna odluka o sudbini vojnog zrakoplovstva.

"Sada je operativno sposobno pet komada (MIG-ova), a druge testiramo", rekao je Kotromanović u Kninu prije no što se kod Velike Gorice srušio MiG 21, odgovarajući novinarima na pitanja kakvo je stanje s MiG-ovima koji su nad hrvatskim nebom i danas su nadlijetali Knin tijekom podizanja državne zastave na tvrđavi u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Naglasio je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo može održavati operativne zrakoplove, s obzirom da su to "strojevi koji nisu čak ni za nas zahtjevni". "Mi smo u dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga predvidjeli da se do 2016. godine mora donijeti konačna odluka što ćemo napraviti s budućim zrakoplovstvom - hoćemo li ići u nekom drugom smjeru ili ćemo donijeti odluku o gašenju", kazao je Kotromanović.

Želja mu je, istaknuo je, da svi u Hrvatskoj, i vlast i oporba, budu svjesni da se odluka mora donijeti do 2016., izrazivši žaljenje što je "netko oklijevao sedam godina donijeti odluku i stavili su me u 'cajtnot' s vremenom te smo napravili ono što smo mogli". "Do sada imamo ono što imamo, mi smo zadovoljni - idemo očuvati to što možemo očuvati", poručio je ministar.

Upitan može li Hrvatska sebi priuštiti nabavku novih vojnih zrakoplova, Kotromanović je rekao kako se to neće moći se s obzirom na stanje u državnom proračunu. "Ako se odlučimo za neki drugi tip zrakoplova moraju se osigurati proračunska sredstva, ali to će biti odluka Vlade", kazao je Kotromanović.

Izrazio je žaljenje što se i danas zviždalo u Kninu tijekom obraćanja najviših državnih dužnosnika, ali i nadu da će se do proslave iduće godine "nečije glave više ohladiti i da će proslava biti dostojanstvena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo