traje trodnevno primirje / 'Nemam nikakvu sućut za Hamas, ali je osjećam za obične ljude u Gazi'

Image

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako Amerika pruža podršku trenutačnom prekidu vatre, ali i izraelskom pravu na samoobranu.

7.8.2014.
9:37
VOYO logo

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da suosjeća sa stanovnicima Gaze i naglasio da ta palestinska eksklava dugoročno ne može ostati izolirana od svijeta.

"Nemam nikakvu sućut za Hamas, ali imam veliko suosjećanje za obične ljude koji žive težak život u Gazi", rekao je Obama na tiskovnoj konferenciji, naglasivši američku podršku trenutačnom prekidu vatre, ali i izraelskom pravu na samoobranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratkoročno, mora se postići dogovor koji će osigurati da više ne bude Hamasovih raketnih napada na Izrael, da se Hamasovi tuneli unište i da se Gaza može obnoviti, rekao je Obama.

"Dugoročno, mora se priznati da Gaza ne može izdržati trajnu odsječenost od svijeta i biti nesposobna osigurati prilike, radna mjesta, ekonomski rat za ljude koji tamo žive", naglasio je američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao da se krug nasilja koji uništava Gazu već godinama napokon mora prekinuti. "Moramo li nastaviti ovako? Gradi, uništi, gradi, uništi?", zapitao je Ban na neformalnoj sjednici Opće skupštine UN-a. "mi ćemo ponovo izgraditi, ali to mora biti zadnji put. Ovo mora prestati", naglasio je.

Glavni tajnik kaže da ljudi s obje strane sukoba imaju pravo na život "bez straha". Zahvalio je osoblju UN-a koje radi u Gazi na hrabrosti i žrtvi. Rekao je da će zastava UN-a u četvrtak biti spuštena na pola koplja u počast poginulim kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael i Hamas preko egipatskog posredništva pregovaraju o produljenju 72-satnog prekida vatre koje je stupilo na snagu u srijedu ujutro. Izrael je objavio da je spreman na produljenje primirja, ali je naglasio da će odgovoriti na svaki eventualni Hamasov napad nakon njegova isteka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo