u liberiji izvanredno stanje / Svećenik zaražen ebolom prebačen u madridsku bolnicu na liječenje

Image

Prvi Europljanin zaražen virusom ebole, španjolski svećenik Miguel Pajares u stabilnom je stanju u madridskoj bolnici kamo je prevezen iz Liberije, objavile su tamošnje vlasti.

7.8.2014.
14:10
VOYO logo

Svećenik iz Španjolske prva je osoba zaražena ebolom koja je, uz jake mjere osiguranja i zaštite, iz Liberije prevezena vojnim avionom  natrag u Europu na liječenje.

Miguela Pajaresa jutros su smjestili u karantenu u madridsku bolnicu, nakon što je testiranje pokazalo da je zaražen smrtonosnim virusom.

75-godišnji svećenik je u bolnici Svetog Josipa u Monroviji liječio oboljele pacijente. S njim je u Španjolsku stigla i časna sestra Julijana Bohi. Iako ona nije zaražena, nalazi se također u karanteni.

O njima će se brinuti 12 medicinskih djelatnika u tri smjene i to u dijelu bolnice u kojem se ne nalaze drugi pacijenti.

Svećenik je, tvrdi ravnatelj bolnice u Madridu, u stabilnom stanju te ne krvari, što je inače znak uznapredovalog stupnja bolesti. Miguelov brat je medijima rekao da je zabrinut, ali je sretan što se njegov brat vratio u Španjolsku, piše Daily Mail.

Liberija objavila izvanredno stanje radi suzbijanja epidemije ebole

Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf objavila je danas izvanredno stanje radi suzbijanja epidemije ebole, ustvrdivši da razmjeri epidemije predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Liberija spada među afričke zemlje najteže pogođene epidemijom ebole, uz Siera Leone i Gvineju. Do sada je od izbijanja epidemije u veljači umrlo 932 ljudi.

"Vlada i narod Liberije zahtijevaju izvanredne mjere radi golog opstanka naše zemlje i zaštite života naših ljudi", kazala je liberijska predsjednica u službenom priopćenju.

"Ovime proglašavam izvanredno stanje u cijeloj Republici Liberiji počevši od 6. kolovoza 2014., u trajanju od 90 dana", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorena bolnica u kojoj je radio zaraženi svećenik

Liberija je također zatvorila katoličku bolnicu Svetog Josipa u Monroviji nakon što je njezin ravnatelj umro od ebole.

Ukupno je od ebole umrlo više od 60 zdravstvenih djelatnika, i to u regiji kojoj kronično nedostaje liječnika. Pritom se stanje dvojice američkih zdravstvenih radnika poboljšalo nakon što su u Liberiji dobili eksperimentalni lijek, kako prema Reutersu tvrdi predstavnik kršćanske medicinske humanitarne udruge Samaritanska torba.

Riječ je o lijeku koji je razvila privatna biotehnološka kompanija sa sjedištem u američkom San Diegu, a do sada je testiran samo na majmunima.

Tri vodeća svjetska specijalista za ebolu, Peter Piot, David Heymann i Jeremy Ferrar, pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ljudima u zapadnoj Africi pruži priliku da uzmu eksperimentalni lijek.

Vojska izolirala zajednice pogođene bolešću

Prema riječima glasnogovornika, liberijska vlada spremna je odobriti kliničke pokuse u zemlji.

Kako bi kontrolirala širenje bolesti, Liberija je angažirala vojsku koja je uspostavila kontrolne punktove i izolirala zajednice teško pogođene bolešću. Opereracija je nazvana "Bijeli štit", izvješćuje Reuters.

Ministarstvo informiranja kazalo je u srijedu da su vojnici upućeni u seoske regije Lofu, Bong, Cape Mount i Bomi kako bi uspostavili kontrolne točke i pronašli stanovnike za koje se sumnja da su u kontaktu sa žrtvama.

Nekoliko velikih zrakoplovnih prijevoznika, poput British Airwaysa i Emiratesa, obustavilo je letove u afričke zemlje pogođene epidemijom, a rudarska kompanija Randgold Resourses, koja vadi zlato u susjednom Maliju i Obali Slonovače, savjetovala je radnicima da ne putuju u te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo