nasipi drže / Vrhunac vodnog vala u noći na subotu: Rajevo Selo spremno

Image

Slavonija se još nije ni počela oporavljati od poplave, a već strepi od nove. Vodostaj Save na području Županjske posavine i dalje raste, a prednasip u Rajevu selu se i danas pojačavao vrećama. Sava je kod Županje od srijede narasla više od četiri metra, a iz Hrvatskih voda uvjeravaju da razloga za zabrinutost nema.

8.8.2014.
15:59
VOYO logo

Cijelog dana radnici pune vreće pijeskom, a bageri ih nose na prednasip u Rajevu Selu. On je sada jedino što nabujalu Savu dijeli od kuća, jer nasip koji je popustio u svibnju, daleko je od sanacije.

U noći sa srijede na četvrtak vodostaj Save počeo je rasti oko 20 centimetara na sat, no iz Hrvatskih voda javljaju kako vodni val ne bi trebao doći do netom izgrađenog prednasipa u Rajevom Selu. Vrhunac vodenog vala očekuje se u noći na subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasenovac raste 2 do 3 centimetra na sat, Stara Gradiška 3 centimetra na sat, Slavonski Brod 3 do 5 centimetara na sat, Slavonski Šamac 2 centimetra na sat, a Županja 3 centimetra na sat. Važno je za napomenuti da je ovo podizanje vodostaja značajno manje od jučer zabilježenih  13 centimetara na sat. Također,vodostaji savskih pritoka Bosne i Vrbasa su u značajnom opadanju", priopćavaju Hrvatske vode.

Trenutno su na snazi pripremne mjere obrane od poplava na području donje Save, a u Županjskoj posavini, na dionicama prodora nasipa još uvijek su na snazi redovne mjere obrane od poplava, proglašene za vrijeme prošle obrane od poplava iz svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U idućih tjedan dana nisu prognozirane značajnije oborine na slivu Save, što će povoljno utjecati na opadanje postojećih vodostaja", naglašavaju iz Hrvatskih voda.

Istodobno, bez prestanka traje obnova kuća. Zamjenik ministrice graditeljstva tvrdi da će većina mještana Božić dOčekati u svojim domovima, a škole će biti gotove do 1. rujna. Na kritike da sve ide presporo, pa i zbog toga što nema javnog bilježnika da ovjeri ugovore o obnovi kuća, zamjenik ministrice tvrdi kako je upravo suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažem da mi idemo prebrzo i zato se to zbiva. Čim javni bilježnik jedan dan ne dođe, odmah je pobuna. Jedan dan čovjeka nije bilo. Čovjek je bio spriječen jedan dan, drugi dan će doći. Tako da ništa ne ide neplanski. Sve ide puno brže nego što smo mi računali", poručio je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo