ministarstvo bez komentara / 'Na Turudićev istup može reagirati samo sudbena vlast'

Image

Nakon što se sudac Ivan Turudić u opširnom intervjuu okomio na aktualnu vlast, Ministarstvo pravosuđa istaknulo je kako neće komentirati istup predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

11.8.2014.
14:57
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa poslijepodne je pojasnilo da neće komentirati javni istup, odnosno intervju, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, jer na to može reagirati samo sudbena vlast.

"U skladu s ustavnom trodiobom vlasti, sudbena vlast u Repubilici Hrvatskoj potpuno je samostalna i neovisna od druge dvije grane vlasti. Sudbena vlast putem Državnog sudbenog vijeća, a u kojem ima apsolutnu većinu, potpuno samostalno odlučuje o tome tko će postati sudac, koji će suci napredovati, koji će eventualno biti stegovno kažnjeni te tko će biti predsjednici sudova. Dakle, Ustavom je definirano da razina odgovornosti sudbene vlasti zavisi isključivo od njene vlastite samokontrole", odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon opširnog intervjua Večernjem listu u kojem se okomio na aktualnu vlast, a što je u drugim medijima naknadno interpretirano kao isticanje kandidature za HDZ-ovog ministra pravosuđa, Turudić je kazao da je očekivao burne reakcije, ali da ga je 'malo začudio' predsjednik Republike Ivo Josipović.

"Malo me je začudio predsjednik. Bilo bi sjajno da je tako reagirao kada je premijer napadao sudstvo i mene osobno. Da je tada reagirao dobro bih razmislio o onome što je rekao, ali ovako me nije povrijedilo", izjavio je Turudić Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako mi prigovara da sam rekao nešto o Oluji, ja sam, za razliku od njega, branitelj i imam pravo komentirati, jer je Dan hrvatskih branitelja moj praznik. I to mi pravo nitko ne može oduzeti", tvrdi Turudić. Dodao je i da ga je taj dan ogorčio, jer se 'sveo na praznik tri predsjednika, a ne branitelja'.

Turudić je među ostalim, u spornom intervjuu, ustvrdio da je dopredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac etnički pristran, da premijer Zoran Milanović, boljševik i monarh, 'pluta bespućima svog neznanja i bahatosti' te napada pravosuđe, dok je za predsjednika Josipovića rekao da mora razmisliti treba li mu Saša Perković ostati savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je, potom, za Novi list izjavio da javni politički angažman sudaca smatra neprimjerenim i inkopatibilnim s dobrim demokratskim načelima i podjelom vlasti te da bi sudac s političkim ambicijama trebao odstupiti iz pravosuđa i posvetiti se politici.

Osim predsjednika Josipovića, Tudurićev intervju osudili su i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, odvjetnik Anto Nobilo i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić. No, na njihove se riječi Turudić, kako je kazao, ne želi obazirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo