Direktan kontakt / Dok ebola hara Afrikom, azilante hrvatski policajci primili bez ikakve zaštite

Dok na zapadu Afrike hara smrtonosni virus ebole, hrvatski policajci koji dolaze u direktan kontakt s osobama koje bježe s tog kontinenta - nemaju ni osnovna zaštitna sredstva. Kako doznaje RTL Danas - više ne trebaju strahovati od zaraze - ministarstvo zdravlja ispravlja propust!

11.8.2014.
18:13
VOYO logo

Imigranti krate vrijeme na igralištu prihvatnog centra u Ježevu. Ovuda ih je u prvoj polovini godine prošlo više od 200. Dosta ih je iz Afrike, na čijem zapadu hara smrtonosna ebola. Ništa se ovdje ne prepušta slučaju.

"Dolaskom stranca u naš prihvatni centar osnovne mjere sigurnosti su upotreba rukvaica i eventualno po potrebi maska za lice. U slučaju da se uoči da osoba ima neke znakove bolesti, policijski službenici i ostali djelatnici koriste i ostala sredstva, jednokratne hlače i jednokratnu bluzu i jednokratnu kapu koja se koristi i kao navlaka za cipele. Nakon rada sa strancima obavezno se dezinficiraju ruke i sav prostor u kojem se radilo", rekao je Miroslav Horvat, pomoćnik voditelja Prihvatnog centra za strance u Ježevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva odjeća i obuća imigranata odlazi na pranje, dobivaju novu, a potom prolaze i liječnički pregled. Ako zatreba, u centru se nalaze i dvije prostorije za izolaciju.

"U ovom centru mjere zaštite od zaraznih bolesti kontinuirano provodimo, dakle ebola nije bolest koja je pokrenula neki novi način i uvela neke nove postupke u naš rad", dodao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u sindikatu policije tvrde – centar u Ježevu jedan je od rijetkih koji su opremljeni za ovakve situacije. Prošlog tjedna u jednu zagrebačku policijsku postaju stiglo je 16-ero tražitelja azila iz Afrike. Policajci koji su ih procesuirali navodno nisu imali ni komad zaštitne opreme.

"Nego se sad to počelo raditi da im se šalju kompleti Evo danas smo dobili čak i iz PU Zagrebačke, da oni koji trebaju stupiti u kontakt sa ljudima sa drugog kontinenta, da se jave u PU Zagrebačku, da im jave koji broj da pošalju. To je smiješno!" kazao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MUP su pak potvrdili da opremu imaju djelatnici na graničnim prijelazima, pa i u zračnim lukama. Oni bi trebali utvrditi dolazi li netko iz zemlje gdje je zabilježena bolest iz skupine virusa kojoj pripada i ebola. Takve osobe onda upućuju i graničnom sanitarnom INspektoru koji ih 21 dan stavlja pod zdravstveni nadzor.

"Ali ako bi netko tko se vraća iz tih zemalja imao simptome bolesti, a u tom slučaju bi se trebalo štititi zaštitinim sredstvima koje spriječavaju kontakt s tjelesnim tekućinama i eventualno krvlju", pojasnio je Bernard Kaić, Služba za epidemiologiju HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizik od zaraze virusom ebole - u Hrvatskoj je iznimno nizak, no strah onih koji su ponajviše izloženi razumljiv je. Jer prvi slučajevi stigli su do Europe i Amerike, od izbijanja epidemije umrlo je gotovo 1000 ljudi, a blizu 2000 tisuće je zaraženo.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo