Kijev strahuje od ofenzive / 'Nećemo dopustiti ruskoj vojsci da s konvojem uđe u Ukrajinu'

Ukrajina je u utorak priopćila da neće dopustiti ulazak ruskog humanitarnog konvoja u zemlju ako će ga pratiti ruska vojska ili članovi ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

12.8.2014.
14:59
VOYO logo

Govoreći o velikom ruskom konvoju koji je Moskva poslala u utorak s pomoći za Ukrajinu, Valerij Čali, visoki dužnosnik ukrajinske predsjedničke administracije, rekao je: "Ovaj konvoj Crveni križ će prekrcati u druga transportna vozila (na granici)".

"Nećemo dopustiti da rusko ministarstvo za hitna stanja ili vojska prate konvoj (na ukrajinski teritorij). Sve će biti pod kontrolom ukrajinske strane", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član ukrajinskog parlamenta Oleh Ljaško prokomentirao je: ''Mislim da moramo odbiti tu pomoć, oni u Donbasu ubijaju naše civile i vojsku, a onda nam šalju humanitarne konvoje s namirnicama - to nije pomoć, to je trojanski konj!''

Rusija je u utorak poslala gotovo 300 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u istočnoj Ukrajini, u kojoj traju sukobi između ukrajinskih vojnih snaga i proruskih pobunjenika, prenose agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski ministar vanjskih poslova ipak se nada: ''Humanitarna akcija se održava pod pokroviteljstvom Crvenog križa. Dogovorili smo sve detalje s ukrajinskom vladom i nadam se da zapadni partneri neće zaustaviti kamione i da će razmisliti o ljudima kojima je ta pomoć potrebna.''

Ruski humanitarni konvoj izazvao je kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju od toga da bi Rusi konvoj mogli upotrijebiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini. Konvoj bi do više od 1.000 km udaljene Ukrajine trebao putovati dva do tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u utorak sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, te poručio kako je iznimno zabrinut radi 'jednostrane ruske misije na ukrajinskom teritoriju', objavila je Elizejska palača.

Hollande je naglasio kako se humanitarna operacija ne može izvesti na ukrajinskom teritoriju bez dopuštenja ukrajinskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija također je kazala da se mora osigurati da konvoj služi isključivo humanitarnim ciljevima.

"Vrlo je važno da dostava humanitarne pomoći bilo gdje bude u skladu s principima neutralnosti, nepristranosti i neovisnosti i da međunarodne humanitarne organizacije pomažu ljudima pogođenim krizom", rekla je povjerenica za humanitarnu pomoć KristalinaGeorgijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da jedina svrha humanitarne pomoći smije biti upravo humanitarna i da takve akcije ne smiju služiti nikakvim drugim ciljevima.

Ona je ranije najavila da će Europska unija područjima i ljudima zahvaćenim sukobima u istočnoj Ukrajini pomoći s dodatnih 2,5 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo