peđa grbin za rtl danas / 'Ustavni sud nije dao za pravo onima koji su skidali ploče'

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin za RTL Danas priznao je kako je zadovoljan odlukom Ustavnog suda te da ne doživljava kao packu odluku da u Vukovaru ne smije biti državne prisile zbog ćirilice.

12.8.2014.
18:39
VOYO logo

Ustavni sud odlučio je da referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nije u skladu s Ustavom. Istovremeno, u Vukovaru ne smije biti Državne prisile zbog ćirilice. Vukovarski stožer najavljuje daljnju borbu i žalbe. Dok HDZ uz poštivanje odluke predbacuje Vladi da je i protuzakonito postavljala dvojezične ploče, predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin za RTL Danas kazao je

"Zadovoljni smo odlukom Ustavnog suda zato što je vrlo jasno i nedvojbeno potvrđeno ono o čemu smo mi mjesecima govorili, a to je da se u ovom slučaju radilo o referendumskom pitanju koje je neustavno i samim time nedopušteno", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li ovom presudom Ustavni sud dao za pravo onima koji su skidali ploče, predsjednik  saborskog Odbora za Ustav i zastupnik SDP-a je odgovorio: "Ovim odlukom Ustavni sud nije dao za pravo onima koji su skidali ploče. Ovom odlukom Ustavni sud je još jednom potvrdio kako je Hrvatska pravna i demokratska država. Priznavajući određene manjkavosti u našem zakonodavnom sustavu, obvezao je Vladu da u proceduru uputiti, a Hrvatski sabor da potom u roku od godinu dana donese određene izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, ali u dijelu koji se odnosi na prisilu prema jedinicama lokalne samouprave koje ne provode taj zakon i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina".

Ustavni sud je također odlučio kako u Vukovaru ne smije biti državne prisile zbog ćirilice. Grbin je istaknuo da je to odluka koje će se morati poštovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne doživljavam to kao packu jer smo čitav niz puta istaknuli da je vrlo jasno u pristupnom ugovoru kojeg je Republika Hrvatska potpisala s Europskom unijom, a koji je s obzirom na narav europskog prava iznad prava i Ustava RH, jasno propisano da se Ustavni zakon o pravina nacionalnih manjina strogo mora provoditi u onom obliku kada je Hrvatska pristupila Uniji", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo