bauk pozdravio odluku / 'Ustavni sud je potvrdio da je Vlada provodila Zakon i da nije pogriješila'

Nakon odluke Ustavnog suda da nadležna državna tijela neće u Vukovaru provoditi Zakon o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina dok se on ne izmijeni, ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako je time sud potvrdio da je Vlada provodila Zakon te da nije pogriješila.

13.8.2014.
16:17
VOYO logo

Ministar uprave Arsen Bauk komentirao je danas odluku Ustavnog suda koji je Vladu obvezao da u roku godinu dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona.

U odluci Ustavnog suda navodi se i da do donošenja izmjena i dopuna Zakona, nadležna državna tijela neće provoditi taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera.

"Vlada je prestala postavljati ploče već neko vrijeme, odluka Ustavnog suda i dalje obvezuje Vladu da provodi Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, ali da u gradu Vukovaru to čini bez uporabe prisilnih mjera. Vlada će i dalje provoditi Zakon, ali neće upotrebljavati prisilne mjere. Ustavni sud je oslobodio Vladu obaveze da to radi na taj način", rekao je danas ministar Bauk.

Upitan što točno podrazumijevaju 'prisline mjere', ministar Bauk kaže kako to znači da se neće raditi uz pomoć policije.

"Policija neće čuvati ploče. Iako ih policija već neko vrijeme nije čuvala, od sastanka Stožera i premijera u 10. mjesecu prošle godine", rekao je Bauk.

Na pitanje znači li to da je Vlada pogriješila, ministar kaže kako to znači da je Vlada provodila Zakon.

"To znači da je Vlada provodila Zakon, jer da je pogriješila, onda bi Ustavni sud ukinuo odluku kojom smo stavili van snage odredbu statuta grada Vukovar. Ustavni sud je jučer donio dvije odluke. U drugoj odluci je Vladi u potpunosti dao za pravo tumačenje članka osam i Gradsko vijeće obavezao da donesi mjere kojima bi reguliralo uporabu jezika i pisma", objašnjava Bauk.

Upitan postoji li strah da bi se to moglo protumačiti na način da se grad podijeli na hrvatski i srpski, ministar je rekao kako će Vlada provoditi sve ono što se izabrani predstavnici u Vukovaru dogovore.

"Ne bi mogao komentirati lokalne prilike. Ustavni sud je pozvao na dijalog, ali ne dijalog Vlade i Stožera ili Vlade i Gradske uprave, nego na dijalog Hrvata i Srba u Vukovaru, koji imaju legitimno izabrane predstavnike. Što oni konsenzusom dogovore, mi ćemo vrlo rado provesti. Želim isto tako reći; da je Ustavni sud ukinuo Vladinu odluku o stavljanju izvan snage Statuta Grada Vukovara, mi bi morali skinuti ploče. To Ustavni sud nije napravio i Vladi je u tom smislu dao za pravo, potvrdio je sve Vladine navode",

"Ukoliko dođe do oštećivanja ili uklanjanja ploča, to je i dalje nezakonito ponašanje. Tko to napravi, izlaže se mogućnosti progona. To je stvar državnog odvjetništva i naknade štete. Obzirom da tu postoje troškovi koji bi iz toga nastali, ali protiv takvih osoba neće biti, barem kako ja shvaćam odluku Ustavnog suda, neće biti poduzimane prisline mjere, dakle, neće se provoditi na prisilan način", zaključio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo