minusi na burzama / Upitan oporavak eurozone: Neočekivani pad njemačkog BDP-a

Image

Na europskim burzama terminski indeksi jutros su utonuli u minus. Bruto domaći proizvod Njemačke u drugom tromjesečju pao je 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

14.8.2014.
10:39
VOYO logo

Njemačko gospodarstvo u drugom tromjesečju neočekivano je zabilježilo pad, i to po prvi puta u više od godinu dana. Bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju pao je 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na godišnjoj razini, pak, njemački BDP porastao je 0,8 posto, što je ispod očekivanja analitičara, koji su procjenjivali njegov rast za 1,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, francuski statistički ured INSEE objavio je da je drugo po veličini gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju stagniralo.

Ekonomisti su procjenjivali da će francusko gospodarstvo blago porasti, za 0,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti podaci, zajedno s već ranije objavljenim o ponovnom klizanju Italije u drugom tromjesečju u recesiju, vjerojatno će potaknuti nove sumnje oko oporavka eurozone, koja se teško izvlači iz duboke financijske krize.

Eurostat će podatke o BDP-u eurozone i EU objaviti nešto kasnije danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari procjenjuju da je BDP eurozone porastao u drugom tromjesečju 0,1 posto. U prvom tromjesečju eurozona je bilježila slabašan rast, od svega 0,2 posto.

Na europskim burzama terminski indeksi jutros su utonuli u minus, po objavi razočaravajućih makroekonomskih pokazatelja dva najveća gospodarstva eurozone. Terminski londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks u minusu su trenutno između 0,3 i 0,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo