POČINJE INVAZIJA? / Ukrajina: Uništili smo dio ruskog oklopnog konvoja

Image

Kijev sumnja da bi ruski konvoj humanitarne pomoći mogao biti iskorišten za rusku vojnu intervenciju i ustrajao je u tome da ga ukajinski graničari provjere prije nego prijeđe granicu.

15.8.2014.
7:53
VOYO logo

Ukrajina je u petak objavila kako je uništila dio kolone ruskih oklopnih vozila koja je u noći s četvrtka na petak ušla u Ukrajinu.

Ukrajinsko topništvo uništilo je "značajni dio" ruske oklopne kolone od 23 vozila koja je tijekom protekle noći ušla u Ukrajinu, kazao je predsjednik Petro Porošenko britanskom premijeru Davidu Cameronu, prema internetskoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga u petak je kazao kako su kolonu pratili od prelaska granice te su ukrajinske snage napale rusku kolonu na teritoriju Ukrajine.

"Poduzete su odgovarajuće akcije i dio nje više ne postoji", rekao je glasnogovornik Andrij Lisenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci provjeravaju ruski konvoj, na granici se gomilaju vojna vozila

Deseci teških ruskih oklopnih vozila nalaze se na granici s Ukrajinom, dok su ukrajinski graničari prešli na ruski teritorij radi provjere velikog ruskog konvoja humanitarne pomoći.

Kijev sumnja da bi konvoj mogao biti iskorišten za rusku vojnu intervenciju i ustrajao je u tome da ga njegove snage provjere prije nego prijeđe granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva niječe bilo kakve skrivene motive te je dopustila graničarima da dođu na ruski teritorij i pregledaju konvoj kamiona na području nasuprot grada Izvarine.

"Tamo je već veliki broj ukrajinskih graničara", rekao je glasnogovornik pogranične službe Andrej Demčenko. Dodao je da je provjera počela u petak ujutro, no ne zna se koliko dugo će potrajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvoj od 280 vozila zaustavio se u četvrtak na polju blizu ruskog grada Kamenska, oko 20 kilometara od granice s Ukrajinom, nasuprot grada Izvarine pod kontrolom proruskih separatista.

Image
Image

Ruski konvoj

Osim kamiona, Reutersov reporter vidio je desetak oklopnih transportera koji se kreću nedaleko od konvoja. List The Guardian objavio je u petak kako je njegov novinar uočio nekoliko transportera u prelasku granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan za komentar tih vijesti, glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksij Dmitraškivski je rekao: "Ti prelasci događaju se svakodnevno s ciljem da se isprovocira ukrajinska strana. Protekla noć nije bila iznimka. Prošla su neka oklopna vozila. Provjeravamo njihov broj i koliko je ljudi s njima stiglo".

Kijev i NATO strahuju da će Rusija, koja je na granici nagomilala više od 40.000 vojnika napasti istočnu Ukrajinu. Moskva tvrdi da samo provodi vojne vježbe i da ne planira upad na ukrajinski teritorij. Odbacuje i optužbe da naoružava i financira pobunjenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD i EU uveli su Rusiji sankcije zbog njezine uloge na istoku Ukrajine i ranijeg pripojenja Krima, što je izazvalo najgoru krizu u odnosima Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata.

Kolona od 23 oklopna transportera ušla u Ukrajinu

Ruski vojni konvoj ušao je u Ukrajinu u četvrtak navečer u prvom takvom slučaju kojem su svjedočili zapadni novinari, izvijestili su britanski listovi The Telegraph i The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari listova vidjeli su kolonu od 23 oklopna transportera uz koje su bili i cisterne s gorivom i druga logistička vozila sa službenim ruskim vojnim registarskim pločicama kako prelaze u Ukrajinu kroz otvor na bodljikavoj žici koja označava granicu.

Kolona je sačekala mrak i prešla granicu nešto iza 10 sati navečer po lokalnom vremenu u blizini ruskog grada Donjecka oko 200 km istočno od ukrajinskog grada Donecka, izvijestio je The Telegraph. Kijev je izgubio nadzor nad svojom stranom granice u ovoj oblasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ruski vojni konvoj ušao u Ukrajinu!

Konvoj teško da predstavlja pravu i punu rusku invaziju ali potvrđuje da ruske snage ulaze u Ukrajinu i da vojna opskrba prelazi granicu, pišu listovi.

"Ovo je neosporiv dokaz onoga što Ukrajina već dugo tvrdi - da su ruske snage aktivno unutar njezinih granica", kaže The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne izgleda da ova vozila imaju veze s ruskim konvojem pomoći koji se utaborio 36 km dalje na istoj cesti, piše The Telegraph.

Drugi ruski konvoj, konvoj s humanitarnom pomoći od 280 kamiona na putu prema Luhansku zastao je na ruskoj strani podaleko od ukrajinske granice. Ukrajina inzistira da taj konvoj može ući u zemlju samo pod okriljem međunarodne organizacije poput Organizacije za europsku sigurnost i suradnju ili Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ruski vojni konvoj ušao u Ukrajinu!

Kijev i Zapad strahuju da bi Rusija konvoj s humanitarnom pomoći mogla iskoristiti kao izliku za invaziju Ukrajine. Optužuju Rusiju da pomaže proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini što Moskva niječe. Moskva odbacuje i optužbe da bi u kamionima moglo biti oružje za pobunjenike.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo