Upozorenje Rusiji / 'Odmah prekinite svaku neprijateljsku akciju na granici!'

Ukrajinsko topništvo uništilo je "značajni dio" ruske oklopne kolone od 23 vozila koja je tijekom protekle noći ušla u Ukrajinu.

15.8.2014.
19:13
VOYO logo

Ukrajina je u petak objavila kako je uništila dio kolone ruskih oklopnih vozila koja je u noći s četvrtka na petak ušla u Ukrajinu.

Ukrajinsko topništvo uništilo je "značajni dio" ruske oklopne kolone od 23 vozila koja je tijekom protekle noći ušla u Ukrajinu, kazao je predsjednik PetroPorošenko britanskom premijeru DaviduCameronu, prema internetskoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga u petak je kazao kako su kolonu pratili od prelaska granice te su ukrajinske snage napale rusku kolonu na teritoriju Ukrajine.

"Poduzete su odgovarajuće akcije i dio nje više ne postoji", rekao je glasnogovornik AndrijLisenko.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u petak je kazao kako se tijekom noći dogodio "ruski upad" u Ukrajinu, ali ga nije okarakterizirao kao invaziju.

"To samo potvrđuje stalni dotok oružja i ljudi iz Rusije u istočnu Ukrajinu i jasno pokazuje nastavak umješanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine", istaknuo je.

NATO je ranije u petak objavio da Savez ispituje navode dva britanska lista da je kolona od 23 ruska oklopna vozila prešla granicu s Ukrajinom u noći s četvrtka na petak.

Britanski ministar vanjskih poslova PhilipHammond pozvao je u Bruxellesu da se ruske oružane snage, ako ih ima u Ukrajini odmah povuku, a njegov švedski kolega Carl Bildt osudio je "teško kršenje" međunarodnog prava.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u priopćenju ustvrdilo da ukrajinske snage sudjeluju u snažnim borbama na istoku Ukrajine kako bi zaustavile humanitarnu pomoć regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri vanjskih poslova Europske unije zatražili su u petak od Rusije da "odmah prekine svaki oblik neprijateljstva" na granici s Ukrajinom a Kijev je objavio da je uništio ruska oklopna vozila koja su ušla na njegov teritorij.

EU: Rusija mora odmah prekinuti svaku neprijateljsku akciju na granici

Na sastanku u Bruxellesu posvećenom iračkoj i ukrajinskoj krizi ministri su također pozvali Rusiju da "povuče svoje snage s granice", kaže se u zaključcima sa sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaku jednostranu vojnu akciju Ruske Federacije u Ukrajini pod bilo kojom izlikom, pa i humanitarnom, EU će smatrati očitim kršenjem međunarodnoga prava", dodali su ministri.

Dvojica europskih ministara vanjskih poslova, Njemačke i Francuske, trebala bi se u nedjelju u Berlinu sastati s ukrajinskim šefom diplomacije PavlomKlimkinom i ruskim SergejomLavrovim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit ću u nedjelju u Berlinu na sastanku s (Frankom-Walterom) Steinmeierom, (Laurentom) Fabiusom i (Sergejom) Lavrovim. Nije važno hoće li to biti okrugli ili četvrtasti stol, važno je da razgovaramo", napisao je Klimkin na Twitteru.

Na početku susreta u Bruxellesu, nekolicina europskih šefova ministara upozorila je Rusiju da njezina vojska ne smije ući na ukrajinski teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzbunile su me informacije" o ulasku ruskih oklopnih vozila na ukrajinski teritorij, a "ako u Ukrajini ima vozila i pripadnika ruske vojske, moraju se odmah povući ili će posljedice biti veoma ozbiljne", rekao je britanski ministar vanjskih poslova PhilipHammond. "Takva situacija može biti veoma opasna", dodao je.

To je "teško kršenje" međunarodnog prava, rekao je pak njegov švedski kolega CarlBildt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo