ČEKA SE PREGLED / Ruski konvoj još uvijek stoji na granici

Image

Humanitarno stanje u pobunjeničkom uporištu Donjecku koje ukrajinska vojska pokušava vratiti pod svoj nadzor, "veoma zabrinjava a pomoć koju nam Rusija šalje i koju još nismo primili, treba nam poput kisika", rekao je Aleksandr Zaharčenko, separatistički "premijer".

16.8.2014.
14:14
VOYO logo

KAMENSK-ŠAHTINSKI - Ruski humanitarni konvoj i dalje je u subotu blokiran nekoliko kilometara od ukrajinske granice gdje čeka na pregled dok je vođa pobunjenika u proruskom uporištu Donjecku optužio Kijev da namjerno zadržava kamione.

Humanitarno stanje u pobunjeničkom uporištu Donjecku koje ukrajinska vojska pokušava vratiti pod svoj nadzor, "veoma zabrinjava a pomoć koju nam Rusija šalje i koju još nismo primili, treba nam poput kisika", rekao je AleksandrZaharčenko, separatistički "premijer".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želi samo ukrajinska vojska da nam humanitarna pomoć ne stigne i da spriječi njezino preuzimanje. Ustvari (...) i ukrajinska vlada to pokušava na sve moguće načine, zakonite i one druge", rekao je.

Tristotinjak ruskih kamiona s 1.800 tona humanitarne pomoći, po podacima Moskve, u subotu još stoji u Kamensk-Šahtinskom, u Rusiji, tridesetak kilometara od graničnog prijelaza u Donjecku, izvijestio je France Presse, što znači da se od četvrtka nisu pomaknuli s mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski granični policajci i carinici koji su stigli na ruski teritorij još nisu počeli pregled konvoja, čekajući dokumente Crvenoga križa koji organizira raspodjelu pomoći u pobunjeničkim uporištima.

Čelnik ruskog ministarstva za izvanredna stanja je rekao da je Moskva ukrajinskim carinicima poslala popis robe koja je u kamionima. Predstavnik OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) na terenu Paul Picard kazao je pak da su se u subotu ujutro sastali predstavnici ruske carinske službe i ukrajinski predstavnici, ne navodeći druge pojedinosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni križ koji nije sudjelovao na tom sastanku, potvrdio je da još nije pregledao nijedan ruski kamion, očekujući dogovor obiju strana.

U Donecku, gdje su se borbe zadnjih dana približile središtu grada, novinarka AFP-a je tijekom noći čula žestoku topničku paljbu i eksplozije blizu četvrti na sjeveroistoku grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Luhansku, koji je u okruženju i pod opsadom ukrajinske vojske, organizacija Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u subotu humanitarnu situaciju "veoma teškom" budući da u tom gradu već dva tjedna nema vode, struje ni telefonskih veza.

Moskva je pak optužila Kijev, koji je na istok zemlje poslao svoje kamione s humanitarnom pomoći, da želi sabotirati njezinu humanitarnu operaciju. "Grubo pojačanje (ukrajinskih) vojnih operacija" u zoni kojom treba proći ruski konvoj "očito ima zadaću presjeći rutu utvrđenu u dogovoru s Kijevom", izjavila je ruska diplomacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske snage su u četvrtak preuzele odgovornost za zauzimanje ceste od Luhanska do ruske granice, čime su presjekle put kojim trebaju proći kamioni iz Moskve.

U nedjelju se u Berlinu u nazočnosti francuskog i njemačkog ministra vanjskih poslova trebaju sastati ukrajinski ministar vanjskih poslova PavloKlimkin i njegov ruski kolega Sergej Lavrov kako bi pokušali zaustaviti eskalaciju sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo