izmjene Zakona o referendumu / 'Referendumi o braku i ćirilici ukazali su na niz problema'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U rujnu se otvara rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu, a do kraja devetog mjeseca planira se izglasati novi zakon.

18.8.2014.
14:12
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin najavio je danas kako će se u rujnu pokrenuti postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu, a da je potrebno unaprijediti referendumsku proceduru slažu se i u GONG-u i u inicijativi U ime obitelji.

"Članovi Odbora već nekoliko godina ukazuju na potrebe izmjene referendumskog okvira u Hrvatskoj, a na to je više puta ukazivao i Ustavni sud odlučujući o referendumskim pitanja Građanske inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara", kazao je Grbin za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjestan je, kaže, kako u ovom trenutku promjene Ustava nisu izgledne te dodaje da su stoga dužni krenuti u izmjene Zakona o referendumu u onom dijelu koje je moguće izmijeniti bez izmjena Ustava.

"To ne znači da odustajemo od promjena Ustava, ali zbog realnosti idemo popraviti ono u Zakonu što je moguće popraviti bez dvotrećinske većine u Saboru", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjat će se postupak prikupljanja potpisa 

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o referendumu ići će se na promjene postupka prikupljanja potpisa, postupka donošenja odluka i načina na koji mogu biti formulirane odluke koje donose inicijatori referenduma, odnosno razne građanske inicijative.

"Preispitat ćemo i koja su to tijela za provođenje referenduma, ali i razgovarati o savjetodavnom referendumu tj. može li se on proširiti, pod kojim uvjetima i kada se može raspisati. I konačno moramo definirati i financiranje kampanja, ne samo o referendumu na zahtjev građana, već i financiranja kampanja za i protiv određene referendumske inicijative", naglasio je šef saborskog Odbora za Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj potrebnih potpisa neće se povećavati

Tvrdi i kako vladajuća koalicija nikad nije imala ideju da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma poveća te naglašava kako je ideja bila da se broj potpisa i smanji.

Tijekom rujna, kaže, pripremit će se tekst izmjena i dopuna Zakona o referendumu, definirati njegov predlagatelj, Vlada, Ministarstvo uprave ili Sabor i provesti opširna javna rasprava, putem okruglih stolova, a u koju će se sigurno uključiti i nevladine udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U izmjene i dopune Zakona o referendumu ne idemo zbog tzv. referenduma o ćirilici", naglasio je Grbin dodajući međutim kako su dva posljednja referenduma - onaj inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara, ukazala na cijeli niz problema.

"Stoga u izmjene i dopune ne idemo zbog ćirilice, ali idemo zbog referenduma i zbog cijele situacije i prikupljanja potpisa, koji su pokazali niz nedostataka u postojećem zakonodavnom okviru", zaključio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U GONG-u za predložene izmjene kažu da su 'na dobrom tragu', ali i upozoravaju na potrebu široke javne rasprave o toj temi.

"Ovo je na dobrom tragu uređivanja onog što se oko referenduma može urediti zakonom", kaže Dragan Zelić iz GONG-a i napominje kako se za kvalitetnije uređenje referenduma treba ići u izmjene Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelić ističe i kako GONG neće podržati ideju, o kojoj pišu mediji, a prema kojoj će se potpisi moći prikupljati samo u uredima državne vlasti.

"To ne samo da je skupo jer će službenici morati raditi i vikendima, nego takav način građane može izložiti neugodnostima posebice u malim sredinama", ističe Zelić i dodaje kako se time ugrožava tajnost izjašnjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je i kako bi trebalo propisati mjesta na kojima se potpisi ne bi smjeli prikupljati, a to su, kaže, primjerice vjerski objekti i javne ustanove.

Udruga "U ime obitelji" slaže se da je potrebno unaprijediti referendumsku proceduru te napominju kako bi po tom pitanju trebalo slijediti najbolje primjere europskog zakonodavstva koje potiču i olakšavaju izjašnjavanje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da cilj ove inicijative Peđe Grbina nije još jedan pokušaj sprječavanja izjašnjavanja građana i onemogućivanja narodnih inicijativa budući da je on već jednom izjavio kako građani nemaju što odlučivati na referendumu", kazao je predsjednik Udruge U ime obitelji Lino Zonjić.

Kada se govori o transparentnosti, nadamo se da ćemo konačno dobiti točan broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, poručuju iz Udruge "U ime obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo