RTL DANAS DOZNAJE / Zbog prevencije ebole u Hrvatskoj pod nadzor stavljeno 18 osoba!

Prve osobe u Hrvatskoj stavljene su pod nadzor zbog prevencije ebole. 18 ljudi koji su doputovali iz zemalja gdje su zabilježeni slučajevi virusa u kontaktu su s epidemilozima i izvještavaju ih o svom zdravstvenom stanju. Nije potvrđeno o kakvom se obliku nadzora radi, ali nitko od njih ne nalazi se u bolnici niti predstavljaju opasnost za ostale.

18.8.2014.
18:30
VOYO logo

U Hrvatskoj je 18 osoba stavljeno pod nadzor jer su doputovale iz afričkih zemalja u kojima hara ebola. Granični sanitarni inspektori provjeravaju tko sve ulazi u državu i ima li potrebe za zdravstvenim nadzorom.

Za sada nije potvrđeno je li ovih 18-ero samo pod pasivnim ili aktivnim nadzorom. Kod pasivnog nadzora, osobe se tri tjedna moraju javljati epidemiologu osjećaju li kakve simptome bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi se radilo o niskom ili umjerenom riziku - onda bi se radio aktivan zdravstveni nadzor pa bi osoba svaki dan dva puta dnevno mjerila tjelesnu temperaturu i bila u kontaktu s epidemiologom koji je za nju zadužen. To traje tri tjedna. Ako osoba u tom razdoblju ne oboli, onda više nema mogućnosti da oboli", kaže BernardKaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom, nisu u bolnici i dok ne obole, nisu opasnost za ostale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino bi se ograničilo kretanje ljudima za koje bi se znalo da su sigurno bili izloženi zarazi, da su radili s bolesnicima", kaže Kaić.

RTL Danas neslužbeno doznaje da je riječ o osobama koje su radile na naftnim platformama i u vojsci pa je mala vjerojatnost da su bili u kontaktu s lokalnim stanovništvom. U susjednoj Srbiji šest osoba je također stavljeno pod zdravstveni nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz Nigerije imamo četiri povratnika, iz Mozambika po jednog i iz Južnoafričke republike i Gabona. Oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor zbog virusne himaragijske groznice, to je ebola", kaže TatjanaKarać iz Zavoda za javno zdravlje Kikinde.

U zapadnoj Africi od kuda je epidemija i krenula, opsadno stanje traje i dalje. U Siera Leoneu zatvorene su granice zbog širenja virusa, a vojska u susjednoj Liberiji dobila je naredbu da puca na svakoga tko od tamo pokuša ilegalno ući u zemlju. Uganda je proglasila visoko stanje pripravnosti zbog bojazni da će se virus prošitiri iz Kenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sipmptomi bolesti su bol u mišićima, povišena temperatura, grlobolja i glavobolja, a prenosi se preko tjelesnih tekućina. Do sada je od ovog virusa umrlo više od tisuću i sto ljudi.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo