hoće li eruptirati? / Probudio se jedan od najvećih vulkana na Islandu

Image

Islandski meteorološki zavod proglasio je u ponedjeljak "narančasti" stupanj opasnosti za zrakoplovstvo, zbog "pojačane vulkanske aktivnosti i pojačane mogućnosti erupcije".

19.8.2014.
17:54
VOYO logo

Jedan od najvećih vulkana na Islandu, Bardarbunga, bio je aktivan i utorak, četvrti dan zaredom, a stručnjaci zasad ne mogu reći hoće li erumpirati, javile su tamošnje vlasti.

Islandski meteorološki zavod proglasio je u ponedjeljak "narančasti" stupanj opasnosti za zrakoplovstvo, zbog "pojačane vulkanske aktivnosti i pojačane mogućnosti erupcije". Iznad narančastog je samo "crveni" stupanj koji se uvodi kada počne erupcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bardarbunga je golem vulkan ispod ledenjaka na jugu zemlje.

Znanstvenici ocjenjuju da će, počne li erumpirati, poremetiti zračni promet na sjeveru Europe i na sjevernom Atlantiku zbog izbacivanja pepela. Usto može nanijeti znatnu štetu Islandu zbog otapanja leda koje može prouzročiti poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorološki zavod, zadužen za praćenje aktivnosti vulkana, zabilježio je u zadnja četiri dana, do utorka ujutro, oko 2600 potresa magnitude do 4,5, povezanih s njegovom aktivnosti.

Islandsko sveučilište je u utorak izjavilo za javnu televiziju RUV da se magma još nije približila površini i da je od nje udaljena "tri do sedam kilometara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erupcija vulkana Eyjafjallajoekulla 2010. prouzročila je najveće službeno zatvaranje zračnog prostora u mirnodopsko vrijeme, kada je u mjesec dana otkazano više od 100.000 letova a više od osam milijuna putnika je bilo blokirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo