višetjedni ljetni godišnji / RTL-ova priča uzburkala duhove na hrvatskim sudovima!

Priča o višetjednim ljetnim godišnjim odmorima na hrvatskim sudovima iz jučerašnje misije uzburkala je duhove. Neki suci slažu se sa zadarskim kolegom da se tradicija nerada treba prekinuti - dok drugi tvrde da unatoč stotinama tisuća neriješenih predmeta nema razloga za hitnost.

19.8.2014.
18:51
VOYO logo

Ova je sutkinja jedna od rijetkih koja je jutros održala ročište. Ostala još čekaju zbog godišnjih odmora.

"Nismo usklađeni niti državno odvjetništvo sa sudovima, niti sudovi s Hrvatskom odvjetničkom komorom i tu nastaje jedan propust između. Ako oni odu u sedmom mjesecu, a sudac je u osmom mjesecu onda vi ne možete imati raspravu čak dva mjeseca. I tu je problem", izjavila je LanaPetoKujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.

Problem bi se mogao riješiti sudskim poslovnikom koji bi odredio kad je točno vrijeme odmora i tko ostaje dežurati za hitne slučajeve.

"Definitivno za Hrvatsku je važno da mi u Splitu, Osijeku i Zagrebu budemo isti, da jednako tako građanin kad pristupa bilo kojem sudu da zna da može dobiti samo hitne stvari, a ne one uobičajene stvari".

Ročišta nema ni na splitskom Županijskom sudu. Od 45 sudaca, na poslu je njih 17. Predsjednik suda kaže - ljeto je najbolje vrijeme za godišnji, no, priznaje, posao se usporava.

"Ljudi mijenjaju boravak kroz ljetne mjesece, svi su na godišnjem odmoru, mole i odgode ročišta čak i odvjetnička komora moli da se kroz taj period ne zakazuju rasprave jer su i odvjetnici na godišnjim odmorima, najbolje da i suci kroz to vrijeme iskoriste godišnji odmor", poručuje predsjednik Županijskog suda u Splitu MarijanMiletić.

Ovaj sud je pri vrhu liste po opterećenosti. Ispred njega su Općinski građanski sud u Zagrebu s gotovo 70 tisuća te splitski i riječki Općinski, kao i županijski sudovi u Zagrebu i Rijeci

U ministarstvu pravosuđa kažu, sudovi rade i preko ljeta. O sudskom poslovniku koji bi propisao kad su godišnji odmori - ne razmišljaju.

"Potrebno je da sudovi zapravo rade tijekom cijele godine tako to u praksi je. Možda je broj ročišta manji, možda je zbog manje gužve na hodnicima dojam da sudovi rade, ali oni rade, a to se potvrđuje u broju riješenih predmeta", kaže zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt.

Brigu o godišnjim odmorima prepuštaju svakom pojedinačnom predsjedniku suda. Organizacija je u njegovoj nadležnosti i on će organizirati raspored godišnjih odmora onako kako odgovara. U odvjetničkoj komori ne slažu se s ovakvim rješenjima. Prošlo je, kažu, vrijeme nepisanih pravila i džentlmenskih dogovora.

"Mislim da u ovim ružnim vremenima i ekonomski i moralno ti džentlmenski dogovori ponekad više ne stoje i onda dolazi do ružnih situacija i ekscesa koji završe u medijima ili komori ili na disciplinskom sudu ili državnom sudbenom vijeću mislim da je vrijeme da se način korištenja godišnjih odmora formalizira", dodaje predsjednik Hrvatske odvjetničke komore RobertTravaš.

Predlaže slovenski model, gdje je ljetna pauza određena zakonom o sudovima.

"Odvjetnicima bi bilo lakše da je fiksno bez da budu u strahu da će biti dostavljena neka odluka za vrijeme odmora i da će promašiti rok za postupanje".

Bez zakonske odluke o godišnjim odmorima, i dalje će gotovo cijeli srpanj i kolovoz sudnice biti prazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo