zvjerski čin / Za brutalno pogubljenje američkog novinara odgovoran je Britanac?

Image
Foto: Screenshot (Youtube)

Britanski ministar vanjskih poslova Phillip Hammond je rekao da je ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleyja mogao počiniti Britanac, ali je dodao kako je potrebna daljnja analiza snimke i identiteta ubojice.

20.8.2014.
14:25
Screenshot (Youtube)
VOYO logo

Pripadnici Islamske države objavili su u utorak na internetu video snimku na kojoj je prikazano brutalno pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleyja, koji je nestao u Siriji prije gotovo dvije godine, ali autentičnost te snimke još nije potvrđena.

Na snimci naslovljenoj "Poruka Americi" vidi još jedan oteti američki novinar čiji život, kako tvrde islamisti, ovisi o idućem potezu američkog predsjednika Baracka Obame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na gnusnoj snimci vidi se kako maskirani muškarac izriče prijetnje Sjedinjenim Državama zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsjeca glavu osobi u narančastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji.

Obavještajne službe utvrđuju autentičnost snimke

Izjava Baracka Obame očekuje se tijekom dana. Bijela kuća priopćila je u međuvremenu da američke obavještajne službe rade na utvrđivanju autentičnosti snimke. "Ako se pokaže da je video autentičan, mi smo zgroženi brutalnim ubojstvom nedužnog američkog novinara i izražavamo svoju najdublju sućut njegovoj obitelji i prijateljima", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki drugi političari već su reagirali. Britanski premijer David Cameron prekinuo je odmor i vratio se u London zbog potrage za navodnim Foleyjevim ubojicom koji na snimci govori engleski s britanskim naglaskom.

Britanskom ministru vanjskih poslova potvrđeno je da je za pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleya odgovoran Britanac. Dakle Britanci vjeruju kako je muškarac koji je poslao poruku SAD-u i Obami te gnusno ubio Foleyja, stigao u Irak iz Velike Britanije, prenosi Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, britanski ministar vanjskih poslova Phillip Hammond je dodao kako je potrebna daljnja analiza snimke i identiteta ubojice.

Kazao je da ga britanski naglasak ne iznenađuje jer se dosta britanskih državljana bori u Iraku i Siriji. "Naše obavještajne službe će raditi s obje strane Atlantika na utvrđivanju autentičnosti snimke, na identificiranju počinitelja i njegovom lociranju", rekao je Hammond.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hollande traži osmišljanje globalne strategije za borbu protiv IS-a

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u srijedu organizaciju međunarodne konferencije o prijetnji Islamske države. "Moramo osmisliti globalnu strategiju za borbu protiv te skupine, koja je strukturirana, ima značajna financijska sredstva, jako sofisticirano oružje i prijeti državama kao što su Irak, Sirija i Libanon", rekao je.

Glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll rekao je da, pokaže li se istinitim, najsnažnije osuđuje taj barbarski zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari zatražio je da svijet podrži njegovu zemlju u borbi s IS-om, koja je prijetnja cijelom svijetu.

Drugi novinar na snimci je Steven Sotloff, koji je nestao na sjeveru Sirije u srpnju 2013. godine. "Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci", kaže na snimci maskirani muškarac. Sotloff je kao slobodni novinar izvještavao iz Sirije, Libije i Jemena, a objavljivao je u časopisima Time i Foreign Policy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foley je kao slobodni novinar pokrivao Bliski istok za bostonski GlobalPost. Godine 2011. u Libiji je bio otet i držan 45 dana u zatočeništvu snaga odanih bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

Njegova majka Diane na facebooku je ostavila poruku: "Nikada nismo bili više ponosni na Jima. Dao je život pokušavajući pokazati svijetu patnje sirijskog naroda. Otmičare molimo da poštede živote drugih talaca. Kao i Jim, i oni su nedužni. Oni nemaju kontrolu nad američkom politikom u Siriji, Iraku ili bilo gdje drugdje u svijetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo