zasad postoje zalihe / 'Ne pokrene li se proizvodnja, Hrvatska ostaje bez zmijskog antitoksina!'

Iako su javnost uznemirile informacije da zbog gubitka dozvole Imunološkog zavoda prijeti nestašica - zmijskog protuotrova, RTL doznaje da nema mjesta panici. Još ima zaliha - ali problem bi mogao nastati ne riješi li se uskoro sudbina te strateške tvrtke.

20.8.2014.
18:51
VOYO logo

"Imunološki zavod posjeduje nekoliko stotina doza antitoksina protiv otrova europskih zmija. To je dovoljno za ovu godinu i za narednih nekoliko mjeseci 2015. godine", izjavila ja za RTLDanas voditeljica Odjela za preradu plazme u Imunološkom zavodu Mirjana Šimić.

"Pozivam sve zdravstvene ustanove koje nemaju dovoljnu količinu zmijskog protuotrova na svojim policama - da naruče kako bi sigurnost stanovništva Hrvatske i gostiju koju se nađu u njoj bila na izuzetno visokom nivou. Zadnja serija zmijskog antitoksina proizvedena je u prvoj polovici prošle godine. Kada nestanu zadnje doze te serije, nastat će problem, ako se ne pokrene ponovno proizvodnja. Naime, u Europi ga prozvodi jedino Imunološki zavod i jedna francuska tvrtka, a ova potonja ih koristi samo za svoje potrebe, prema načelu samodostatnosti. Ne pokrene li se ponovni postupak proizvodnje, Hrvatska i Europa ostaju bez zmijskog antitoksina!", upozorava se.

"Imunološki zavod je dioničko društvo, financiramo se iz priljeva koji još uvijek pristižu, s obzirom na robu koju smo prije proizveli..." kazala je Šimić za kraj svog gostovanja u RTL-u Danas.

Imunološki zavod: 'Zmijskog protuotrova ima, ali novi se nema odakle uvesti'

Dok je Zvonimir Džale (Kričke) čistio korov oko svoje kuće u mjestu Kričke kraj Drniša, odjednom je osjetio, kaže, snažnu bol. Isprve je mislio da je ubod nekog kukca. No, došlo mu je slabo, počeo je povraćati, a kad je otišao do bolnice, bilo mu je bolje.

Tek u Šibenskoj bonici su mu rekli da je prema tragovima očito da ga je ugrizao poskok. Dali su mu jednu od svojih 5 preostalih doza protuotrova, a sad će naručiti još dvije od Imunološkog zavoda kako bi zadovoljili normu od potrebnih 5. Toliko doza ima i splitska bolnica, dok u Zadru imaju i više..

"Na našem odjelu 10, koji imaju uredan rok, tako da nema nikakvog straha s te strane ako gledamo kako je bilo statistički proteklih godina", poručio je BorisDželalija, infektolog Opće bolnice Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



Zadarska bolnica ove godine još nije imala nijedan slučaj ugriza, a prošle tek jedan. U Hrvatskoj godišnje prosječno ima 10-15 ugriza zmija. U ministastvu zdravlja ne strahuju da će se zbog toga što je Imunološkom zavodu već godinu dana zabranjeno proizvoditi protuotrov, pojaviti nestašica.

"Te ustanove će međusobno podijeliti onoliko seruma koliko treba jer se to ne događa svaki dan", izjavio je zamjenik ministra zdravlja MarijanCesarik.

Ako vas ugrize poskok, najotrovnija hrvatska zmija samo vas bočica ovakvog seruma može spasiti, ona u Hrvatskoj dođe 25 eura, a u Francuskoj 500 eura.

U ministarstvu još nisu razmišljali o uvozu u slučaju nestašice.

Imunološki zavod u srpnju prošle godine izgubio je dozvolu za proizvodnju derivata iz krvne plazme, nakon što je inspekcija utvrdila da su prostori Zavoda derutni i uvjeti za proizvodnju ne odgovaraju europskim standardima. Formirano je povjerenstvo koje je raspisalo natječaj za preuzimanje zavoda. Prije dva mjeseca interes je iskazalo osam tvrtki, domaćih i stranih, no od svega još ništa.

"...do kraja ovoga mjeseca predviđeno je održavanje Skupštine Imunološkog zavoda na kojoj će se donijeti neke važne odluke vezane za daljnje postupke oko budućnosti društva. Nakon toga, Povjerenstvo će odlučiti o najpovoljnijem modelu koji će zaštiti strateški interes države, a prva iduća sjednica Povjerenstva predviđena je u rujnu..."

U imunološkom zavodu nadaju se da će im se izdati barem privremena dozvola dok novi vlasnik ne stvori uvjete za poslovanje u novim pogonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo