ZAVRŠIO GODIŠNJI ODMOR / Vlada donijela uredbe o toplinskoj energiji i boravišnoj pristojbi

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na prvoj sjednici nakon ljetne stanke koja počinje u 10 sati Vlada će raspravljati o prijedlogu uredbe o dopuni zakona o tržištu toplinske energije te uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2015. godinu.

21.8.2014.
11:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatska Vlada donijela je danas uredbu kojom se postojećim opskrbljivačima toplinske energije nalaže nastavak isporuke i onim zgradama čiji stanari nisu sklopili nove ugovore o potrošnji s distributerima, iako su to bili dužni napraviti do 1. lipnja ove godine, te uredbu o boravišnim pristojbama za iduću godinu.

Uredbom o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije Vlada regulira da postojeći opskrbljivači toplinskom energijom nastavljaju s njezinom isporukom do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u predstojećoj sezoni grijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 1. lipnja 2014. istekao je zakonski rok za sklapanje ugovora između kupaca toplinske energije i ovlaštenih predstavnika suvlasnika zgrade/građevine. No, kako je tek mali dio tih ugovora i potpisan, po nekim procjenama njih tek desetak posto pa i manje, postoji opasnost da dođe do prekida opskrbe u sezoni grijanja 2014./2015.

"Kako bi se neometano nastavila isporuka toplinske energije i postigla sigurnost i koordiniranost u opskrbi, predlaže se da dosadašnji opskrbljivači toplinskom energijom nastave s isporukom do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u sezoni grijanja 2014/2015", pojasnio je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boravišne pristojbe za 2015. kao i ove godine

Vlada je danas donijela i uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2015. godinu, kojom se uređuje da ona ostane na istoj razini kao i ove godine.

"Uredbom se predlaže da boravišna pristojba ostane na istoj razini za 2015. kao što je bila i do sada", rekao je danas minisitar turizma Darko Lorencin. Po osnovi boravišne pristojbe u tekućoj godini, Lorencin očekuje ubiranje 381 milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boravišna pristojba definirana je Zakonom o boravišnoj pristojbi, koju pod jednakim uvjetima plaćaju i domaći i strani turisti, ali i građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu po krevetu i kamp jedinici.

Vlasnici kuća ili stana za odmor za sebe i članove svoje obitelji, kao i korisnici stalnog veza u luci nautičkog turizma, tu pristojbu plaćaju u paušalnom iznosu. Neke kategorije turista su oslobođene tog plaćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvansezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala) iznosi se kreću od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.

Prihod od boravišne pristojbe prema zakonu raspodjeljuje se turističkim zajednicama općina, gradova i županija te Hrvatskoj turističkoj zajednici. Koriste ga za izvršavanje programa rada odnosno za promicanje hrvatskog turizma, poboljšanje uvjeta boravka turista u turističkom mjestu, za razvojne projekte i programe te za kreiranje novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. kolovoza Dan sjećanja na Stjepana Radića

Vlada je danas podržala prijedlog da se 8. kolovoza proglasi Danom sjećanja na hrvatskog političara, književnika, prevoditelja i publicista Stjepana Radića.

Saborski zastupnik HSS-a Branko Hrg predložio je da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Radića, no ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako inicijativu o proglašenju Dana sjećanja podržava no i predložila da to bude na dan Radićeve smrti 8. kolovoza 1928, a ne datum atentata na njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da je potrebno komemorirati njegovu smrt, ali ne i isticanje povijesnih sukoba", rekla je Zlatar Violić.

Inicijativu o spomen danu na Stjepana Radića pozdravio je tijekom kratkog, 19-minutnog vladinog otvorenog dijela sjednice i sam premijer Zoran Milanović koji se, kako to inače običava, nije obratio na samom početku sjednice, iako je riječ o prvoj sjednici nakon ljetne stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je tko je danas njegov baštinik i baštinik njegove politike i njega osobno, jer je on dao apsolutan pečat kao jednog izraženo socijalnog čovjeka, panslavista, a tada se to tako govorilo, izrazitog antiklerikalca", rekao je Milanović.

Stjepan Radić je, istaknuo je premijer, u našoj kompliciranoj politici 20. stoljeća, važan, velik i na neki način i kontroverzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povijesna pravda i paradoks je u tome da nakon što ga je napao i na njega pucao eksponent velikosrpske politike Puniša Račić, taj isti Račić je kaznu od, ako se ne varam, 20 godina služio u vili na Dedinju i iz nje su ga izvukli srbijanski partizani, dva dana prije oslobođenja Beograda i oni su mu presudili i likvidirali", rekao je Milanović zapitavši se "tko je tu čiji".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo