dugoočekivano otvorenje / Hoće li IKEA-inim stopama u budućnosti krenuti i drugi investitori?

Strana investicija vrijedna 700 milijuna kuna napokon se ostvarila. Otvorena je IKEA u Rugvici kraj Zagreba. No, ostaje pitanje koliko će takvih investicija biti u skoroj budućnosti. Nakon što je RTL razotkrio kako je Vladin projekt privlačenja investitora pred debaklom, potpredsjednik Vlade Branko Grčić priznao je da su u Vladi tek sada shvatili svoju grešku.

21.8.2014.
18:11
VOYO logo

Iako su mnogi očekivali gužve, tek dvjestotinjak znatiželjnika okupilo se prije otvorenja.

A onda točno u 10, krenula je velika gužva. Zaposlenici su srdačno dočekali kupce. Prvi dojmovi bili su raznoliki. Neki su dojma da su cijene skuplje od prosjeka, drugi pak kažu kako prevelike razlike nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prva IKEA u Hrvatskoj zaposlila je 350 ljudi.

Predsjednik Republike Ivo Josipović se nada da će globalni lanac surađivati i s hrvatskim proizvođačima, a investicija vrijedna 750 milijuna kuna, kaže, jasna je poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Unatoč svim problemima koje imamo i za koje znamo, Hrvatska jest mjesto na kojem investitori mogu planirati svoju budućnost'', ustvrdio je predsjednik Josipović.

Ova investicija, unatoč stotinama uloženih milijuna, rastezala se više od desetljeća. A da ubuduće ulaganja idu brže, trebao je pomoći model strateških investicija. No, u Vladi su shvatili da su za to napravili loš zakon jer su, kao strateški, mogli biti prihvaćeni samo projekti sa zatvorenom financijskom konstrukcijom. Što sada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moramo bit svjesni da ljudi u fazi pripreme projekta ne mogu sa sigurnošću tvrditi da imaju 100 posto osigurane novce za investiciju. Logično je sada kad smo taj problem identificirali u tom dijelu neke stvari i korigiramo'', kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Prihvaćat će se i projekti koji nemaju potpuno zatvorenu financijsku konstrukciju, no otvara lli sad to mjesta lovu u mutnome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić smatra kako su spremni na sve:

''Naći ćemo dobru mjeru da bi ovu cijelu proceduru uspješno proveli.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo na primjeru švedske robne kuće, Vladi se se zamjera da je pogodovala IKEI gradnjom skupih prilaznih prometnica i da je s milijun kuna financirala svako radno mjesto u IKEI.

''Najprije vi mediji pritišćete Vladu da privučemo strane investitore u Hrvatsku, a kad to napravimo, onda tražimo dlaku u jajetu. Prema tome, mislim da je to vrlo korisno upotrijebljen novac'', uvjeren je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IKEA je prolazila kroz te procedure godinama i uz velike muke. No, ostaje pitanje hoće li ostali ulagači imati toliko volje za borbu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo