nove ideje za zaradu / EKSKLUZIVNO: Vlada će investitorima prodavati hrvatsko državljanstvo!

Ulaskom u predizbornu i zadnju godinu mandata Vlada ne bira sredstva za spas svoje neuspješne ekonomske politike. Uz poreznu reformu - RTL ekskluzivno doznaje i za dodatne mjere koje bi trebale napuniti proračun i rasteretiti građane. Vlada razmišlja o prodaji hrvatskog državljanstva investitorima te najavljuje rezanje tv pretplate na pola.

21.8.2014.
18:14
VOYO logo

Kako privući strane investitore u Hrvatsku? Odgovor na to pitanje Vlada već predugo traži, a sad je spremna na i neuobičajene poteze.

I na Markovu trgu i na Zrinjevcu RTL-u su neslužbeno potvrdili: Vlada razmišlja o svojevrsnoj prodaji državljanstva investitorima koji u Hrvatsku uđu s ozbiljnim namjerama. No Hrvatska je država članica Europske unije, i s njenom se putovnicom mnogo toga može pa se stoga postavlja pitanje - koliko košta Hrvatska putovnica? Milijun eura? Dva milijuna eura?

O visini iznosa, odluke u Vladi još nema, putokaz bi mogla biti Malta čije državljanstvo stoji milijun i sto pedeset tisuća eura. 1800 državljanstava su planirali za prodaju, no uskoro su naišli na oštre kritike Bruxellesa. Mađarska za manji novac ulagačima nudi službeno prebivalište, dok Kanada i Hong Kong poslovnim ljudima s iskustvom i kapitalom nude državljanstvo.

Usvoji li Vlada mjeru, budući novi hrvatski državljani ipak neće moći računati na olakšicu za reinvestiranu dobit - ta je mjera na najboljem putu za ukidanje.

"Ukoliko to nije imalo efekta, onda ima logike, no ako je imalo efekta, prvo nek ministarstvo financija i ministarstvo gospodarstva podnesu analizu", kaže prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Poslodavci tvrde da je mjera bila korisna.

"Vidimo da su mnogi poslodavci to koristili i to je smanjilo troškove poslovanja i rada. Naravno da ako možete reinvestirati dobit, da to motivira poslodavce da investiraju i otvaraju nova radna mjesta", kaže direktor HUP-a Davor Majetić.

Oporba prokazuje; ovakvi potezi priznanje su vlastitog poraza.

"Odluka o ukidanju je samo pokazala da je vođena loša politika u fiskalnom smislu, i da je vođena predugo", kaže HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker.

Pogrešne ili ne, ideje iz Vlade tu ne prestaju: posljednja stiže nakon prijedloga Hrvatske stranke umirovljenika, koja je u saborsku proceduru uputila prijedlog prema kojem bi 315 tisuća građana nižeg prihodovnog cenzusa HRTu pretplatu umjesto 80 plaćalo 40 kuna mjesečno.

"Mi smo doista za izgradnju socijalne države, da oni koji nemaju dovoljne prihode, da jednostavno imaju pravo na informaciju i korištenje javnog servisa po povlaštenih uvjetima, i to samo oni, svi ostali su pod uvjetima jednakosti", kaže predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

No u Vladi razmišljaju da ipak odu korak dalje, odnosno da iznos pretplate prepolove SVIMA koji ga u Hrvatskoj plaćaju. Oporba bi bila sklona podržati ovaj potez, no ipak upozorava.

"HDZ će uvijek podržati svako rasterećenje građana, no to se ne može naopraviti mimo zakona o HRT-u, treba prvo mijenjati Zakon o HRT-u", kaže Ivan Šuker iz HDZ-a.

A je li Vlada spremna za to, kao i za sve druge navedene poteze, znat će se uskoro. No da ozbiljno razmišlja o svemu, govori i činjenica da se o svim ovim temama jučer raspravljalo na užem kabinetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo