završena istraga / Karlovački bračni par HDZ-ovaca optužen za krađu 1,5 milijuna kuna

Image
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv bračnog para Hermine i Ivana Benić, uz prijedlog da im se oduzme imovinska korist od 1,5 milijuna kuna. Državo odjetništvo je Županijskom sudu u Karlovcu već dostavilo prijedlog za određivanje privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine.

21.8.2014.
20:04
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i kaznenog djela ovjerovljivanja neistinitog sadržaja Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je danas optužnicu protiv bračnog para Hermine i Ivana Benić, uz prijedlog da im se oduzme imovinska korist od 1,5 milijuna kuna.

Hermina Benić (44) je do prošle godine bila voditeljica računovodstva u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić, a njen suprug Ivan (50) predsjednik karlovačkog Mjesnog odbora Gradac i istoimenog odbrovoljnog vatrogasnog društva, te predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Gradac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje o podizanju optužnice, ne navodeći identitet okrivljenih, objavljeno je na internetskoj stranici DORH-a.

Uzimali novac s računa DVD-a i mjesnog odbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljenici se nakon provedene istrage stavlja na teret da je od 26. lipnja 2009. do 31. prosinca 2012., "u svojstvu voditelja računovodstva u jednoj gradskoj ustanovi", u više navrata s računa te ustanove prebacila novčani iznos od 1.513.684 kuna na svoj tekući račun i žiro-račun. Potom je, navodi se, novac prebacivala na račune "jednog dobrovoljnog vatrogasnog društva i mjesnog odbora", te podizala u gotovini, a radi prikrivanja transakcije krivotvorila je poslovnu dokumentaciju.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je kao predsjednik tog odbora i društva u više navrata potpisivao virmane za plaćanje, "omogućivši prvookrivljenici podizanje novca koji je zadržala za sebe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državo odjetništvo je, u vezi prijedloga da se od okrivljenika oduzme imovinska korist od 1,5 milijuna kuna, Županijskom sudu u Karlovcu već je dostavilo prijedlog za određivanje privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine.

Suprugu falsificirala diplomu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hermina Benić okrivljena je i da je za supruga izradila lažnu diplomu, odnosno, kako piše u optužnici, "izradila potvrdu o stjecanju stručnog naziva na ime drugookrivljenika, koju je on upisao u svoju radnu knjižicu".

Oboje Benića su u veljači iz stranke isključeni, dok je Hermina Benić još u srpnju prošle godine, kada je krenulo kriminalističko istraživanje, dobila i izvanredni otkaz zbog teške povrede radne dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik karlovačke Gradske organizacije Damir Mandić je Hini prigodom njihovog isključivanja iz stranke rekao da “HDZ nosi svoj dio političke odgovornosti jer su dotični s liste HDZ-a ušli u Mjesni odbor Gradac”, te da “nitko ne može biti član HDZ-a ako krši zakone Republike Hrvatske”, kao i da „HDZ ne može preuzeti odgovornost za djela pojedinaca“. Oporbeni SDP-u poručivao je tada javno HDZ-u “da nije dovoljno samo isključiti Beniće iz HDZ-a, čak ni ako oni završe u zatvoru, jer sve sliči na Fimi mediju i netko mora odgovarati za to” te pozivao gradonačelnika Damira Jelića (HDZ) da da ostavku.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo