MILANOVIĆ POTVRDIO / 'Srednji sloj će biti izuzet od visoke porezne presije'

Image
Foto: RTL

'Mi ćemo zadržati poreznu stopu od 40 posto, ali će se primjenjivati na veća primanja, na primjer iznad 14 tisuća kuna, no, točni izračuni na koja primanja još nisu gotovi', najavio je hrvatski premijer Zoran Milanović.

22.8.2014.
14:28
RTL
VOYO logo

Tijekom boravka u Gunji premijer Zoran Milanović je odbacio nagađanja da Vlada razmišlja o smanjenju plaća u javnom sektoru, a na najave povećanja neoporezivog dijela dohotka kazao je kako je pitanje poreza "vječno političko pitanje".

"To je pitanje koliko i kome uzeti, koliko tko doprinosi i koliko je pravedeno da tko doprinosi", istaknuo je premijer i podsjetio da su se na pitanju poreza pokretale revolucije, od američke do francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da imamo najveću poreznu stopu od 40 posto koju počinjemo primjenjivati vrlo nisko, na ljude koji su malo solidniji srednji sloj. Tko ima 1200 eura neto, odmah plaća poreznu stopu od 40 posto. Takvu poreznu stopu od bivših socijalističkih država nitko nema. Mi ćemo je zadržati, ali će se primjenjivati na veća primanja, na primjer iznad 14 tisuća kuna, no, točni izračuni na koja primanja još nisu gotovi", kazao je premijer.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Porez, Vlada, javni sektor, lokalna samouprava, Milan Bandić

Istaknuo je, da se želi tzv. srednji sloj izuzeti od visoke porezne presije, a da "razumni porezni pritisak počne tamo gdje je visok srednji sloj i bogatstvo". Milanović smatra da Hrvatska ima nerazrađen porezni sustav, zbog čega se želi srednjem sloju omogućiti da im u plaći ostane više novca, "koji će oni trošiti i od čega će i država imati koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako i dalje ostaje otvoreno pitanje "onih koji imaju puno, koji su bogati i trebali bi doprinositi više", ocijenivši da bogati u pravilu ne žive od plaće, nego od kapitalne dobiti ili kamata, na što se u Hrvatskoj još uvijek ne plaća porez, te naglasio da se takve ne želi motivirati da odu iz Hrvatske ili se prestanu baviti poslom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo