odbijena lokacijska dozvola / Ne nazire se kraj rješenju Zagrebovih problema sa sanacijom otpada

Opet problemi s otpadom u Zagrebu. Ministarstvo graditeljstva Gradu ne da lokacijsku dozvolu za gradnju spalionice u Resniku jer nisu napravili plan gospodarenja otpadom. Zagreb pak odgovara tužbom, ali i uvjerava, sve ćemo stići do utvrđenog roka 2018.

22.8.2014.
18:38
VOYO logo

Zagrebačko smeće od 2018. trebalo bi stizati u Resnik u zagrebačkoj Dubravi. Odbijanje lokacijske dozvole razveselilo je stanovnike, čiji su vrtovi samo par stotina metara udaljeni od buduće spalionice.

No ministarstvo nije tako odlučilo zbog briga stanovnika, nego zato jer grad Zagreb nije donio plan gospodarenja otpadom. Nije odredio količine, ni mjesto zbrinjavanja smeća, ni opasnog otpada.

"Bez toga programa nismo mogli izdati lokacijsku dozvolu. Mi smo njih strpljivo čekali i nakon osam mjeseci smo odlučili odbiti. Ali kada bude i ako bude sve u redu, nema razloga da ne dobiju dozvolu u roku dva dana", poručuje ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

A što kaže gradonačelnik Milan Bandić?

"Sve što sam imao reći o tome, rekao sam jučer", kratko je danas rekao Bandić.

Ni jučer nije rekao puno više...

"To možemo riješiti samo partnerski, zajedno sa resornim ministarstvom. Kroz izmjenu i dopunu prostornog plana, kroz stratešku studiju utjecaja na okoliš i kroz centar za gospodarenje otpadom. To je u tijeku donošenja, do konca godine", rekao je Bandić.

Zagreb će se žaliti na odluku ministarstva, no poručuju; s planom gospodarenja otpadom već su skoro gotovi. Kad ga dovrše, ponovno će tražiti lokacijsku dozvolu i sve će se ostvariti do planirane 2018. U oporbi misle drukčije.

"Zašto predložena metoda ne ide sukladno najnovijim preporukama Europske komisije za zaštitu zdravlja? To su ključne stvari, zaštita zdravlja građana i da spalionica na kraju bude što jeftinija", kaže zastupnik u  Skupštini Grada Zagreba, Davor Bernardić.

Zagreb kasni, kažu i u ministarstvu zaštite okoliša. No to ne znači da je projekt Resnik propao.

"Ono što je prioritet gradu Zagrebu je hitno donijeti plan gospodarenja otpadom u kojem će biti jasno određen cijeli sustav. Rok 2018. je izuzetno blizu, ali uz dodatan angažman, rok je ostvariv", kaže savjetnica ministra zaštite okoliša Irena Relić.

Ovaj problem nema samo Zagreb. Iako su plan trebali donijeti do 2007., još uvijek ga nema nevjerojatnih 89 općina i gradova u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo