slučaj ina-mol / Vrdoljak: Ne želim i ne smijem komentirati arbitražni postupak

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Informaciju kako međunarodni arbitražni sud razmatra odluku o privremenoj zabrani trgovanja dionicama INA-e, kako za MOL tako i za hrvatsku državu, i to sve do kraja arbitražnog postupka, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije želio komentirati.

23.8.2014.
13:00
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Varaždinu da "ne želi i ne smije komentirati medijske napise i dezinformacije" u vezi s arbitražnim postupkom u slučaju Ine i MOL-a.

Ministar je to rekao odgovarajući na novinarski upit o informaciji iz Jutarnjeg lista da će Arbitražni sud u Ženevi uskoro zabraniti prodaju ili stjecanje dionica Ine hrvatskoj i mađarskoj strani do okončanja tog postupka. Ministar je rekao da niti ubuduće neće komentirati informacije koje se pojavljuju jer je arbitražni postupak tajni i zatvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Arbitražni postupak je ozbiljan proces sa sucima koji su odgovorni, ozbiljni i profesionalni. Mislim da se sve strane u postupku trebaju ponašati profesionalno, pa tako i moja malenkost. Analiza pojedinih novinarskih tekstova je nepotrebna jer u ovom poslu imamo sasvim druge prioritete", istaknuo je Vrdoljak.

Na dodatni novinarski upit koliko bi dugo arbitražni postupak mogao trajati, ministar odgovara da je moguće očekivati da će trajati otprilike dvije godine, odnosno da je to nekakav prosjek trajanja takvih postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To sigurno neće biti proces od deset godina, ali je teško očekivati da će trajati manje od godinu dana", zaključio je ministar.

"Podržavam prodaju državljanstva investitorima"

Odgovarajući na novinarsko pitanje oko mogućnosti davanja državljanstva stranim investitorima, rekao je da podržava takvu namjeru. Kaže da imamo puno investitora koji su velike iznose svojih novaca uložili u Hrvatsku i zaposlili naše ljude i ne vidi razloga da im se, nakon sigurnosne provjere koju moraju svih proći, ne ponude putovnice. Ističe da je i ranije bilo slučajeva da su investitori, koji su uložili velike iznose, uz preporuku pojedinih ministara dobili državljanstvo. Mišljenja je da bi na taj način to bio kontrolirani i ozbiljno organiziran proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče najava poreznih promjena, ministar očekuje da će se u nekom volumenu povećati potrošnja, kao i što se moglo zaključati da se potrošnja smanjila kada su povećana porezna opterećenja.

"Podržavam svako porezno rasterećenje građana ali treba sačekati prijedlog poreznih izmjena koji se odnosi na gospodarski dio i koji će utjecati na gospodarstvo. Tek nakon ozbiljne analize učinaka na gospodarstvo treba donijeti konačnu odluku i predstaviti je građanima", poručio je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se mogući gubitak u proračunu zbog izmjena poreza eventualno nadoknaditi porezom na nekretnine, ministar je odgovorio da je o tome već sve rečeno i da je poznato kada je uvođenje tog poreza moguće.

Ministar Vrdoljak je u Varaždinu posjetio Špancirfest te održao konferenciju za novinare na temu subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo