SAD-ova poruka Islamskoj državi / 'Napadnete li Amerikance, pronaći ćemo vas gdje god bili'

Image
Foto: AP Images

'Otkrijemo li da se planira napad na Amerikance ili u slučaju prijetnje SAD-u, bez obzira odakle dolazila, spremni smo poduzeti mjere protiv te prijetnje', rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Ben Rhodes.

23.8.2014.
13:38
AP Images
VOYO logo

Sjedinjene Države su spremne "djelovati" u slučaju bilo kakve prijetnje glede stanja na Bliskome istoku, objavila je Bijela kuća, dodajući da ozbiljno razmišlja o vojnim udarima na džihadiste Islamske države (IS) u Siriji, prenosi u subotu Wall Street Journal.

Upozoravajući na opasnost od IS-a, Pentagon ocjenjuje da bi operacije u Siriji mogle biti nužne pošto su zračni udari zadnjih tjedana usporili napredovanje militantne sunitske skupine u Iraku, dok je Zapad još pod dojmom okrutnog pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Bijela kuća je u petak rekla da bi zračni udari u Siriji mogli biti nužni.

"Otkrijemo li da se planira napad na Amerikance ili u slučaju prijetnje SAD-u, bez obzira odakle dolazila, spremni smo poduzeti mjere protiv te prijetnje", rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Ben Rhodes, po pisanju lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već smo više puta rekli: napadnete li Amerikance, pronaći ćemo vas gdje god bili i time ćemo se voditi u izradi naših planova narednih dana".

Jedan američki vojni dužnosnik je izjavio za isti list da priprema udara na "važne ciljeve", poput čelnika tog pokreta, može trajati "od jednog sata do tjedan dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je riječ o bazama za uvježbavanje, to možemo učiniti veoma brzo", dodao je, prenosi list.

Nakon uspostave kalifata u lipnju IS je teritoriju koji je držao na istoku Sirije dodao pojas na sjeveru Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Barack Obama je zbog teritorijalnog napredovanja džihadista pokrenuo kampanju zračnih udara ne bi li kurdskim i iračkim borcima pomogao da svladaju džihadiste na sjeveru Iraka. No umiješa li se Washington u Siriji, to će značiti promjenu njegova opreznog pristupa sirijskom sukobu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo