KAKVE SU REFORME? / Josipović podržao Vladinu mjeru prodaje državljanstva stranim milijunašima

Dva dana nakon što je RTL prvi otkrio nove planove Vlade za rasterećenje budžeta građana, ali i privlačenje stranih investitora, o svemu se oglasio i predsjednik Republike, ali i ministar gospodarstva. I jedan i drugi podržavaju predložene mjere, pogotovo mogućnost prodaje državljanstva velikim i uspješnim investitorima. Javio se i šef oporbe, no s bitno drugačijim viđenjem Vladinih poteza.

23.8.2014.
18:45
VOYO logo

Rijetki su krajevi u Hrvatskoj u kojima je gospodarstvo na dobrom putu.

Tvornica generatora koju je ministar Vrdoljak posjetio u Ludbregu zapošljava više od 100 osoba, izvozi 95 posto svojih proizvoda, i u stranom je vlasništvu. Bude li sve po planu, ubuduće bi investitor uz ovakva ulaganja mogao dobiti i - hrvatsku putovnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sigurno podržavam tu namjeru i jedan sam od inicijatora toga. Pa i danas se događa da oni investitori koji su uložili velike iznose da uz preporuku nekih ministara dobiju državljanstvo, samo bi sutra to trebalo biti kontoliranije i ozbiljno organiziran proces", rekao je.

Oko 150 kilometara istočnije, industrijske pogone obilazio je i predsjednik Republike. Prodaju putovnica stranim investitorima, čini se, svesrdno podržava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja ljudima koji žele investirati u Hrvatsku ne dajemo nikakve ili im dajemo malo pogodnosti, čak im i podbacujemo klipove pod noge. Dakle, s tim treba prestati", rekao je IvoJosipović.

Jednako kao što treba prestati, tvrdi Josipović, i sa kritiziranjem svake nove ideje koja se pojavi u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad će ovdje silna mafija navaliti, doći i dobiti hrvatsko državljanstvo - neće, to je posao drugih službi, to je posao policije i tajnih službi da svakog tko pretendira na hrvatsko državljanstvo dobro provjeri", izjavio je.

A i u Vladi su očito dobro provjerili kakve bi probleme mogli sebi stvoriti ukinu li subvencije za prijevoz učenika, pa je ministar gospodarstva u Varaždinu iskoristio priliku ne bi li to zanijekao. Od porezne reforme, pak, očekuje pozitivne učinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sigurno podržavam svako porezno rasterećenje građana. Mislim da nije problem zaključiti da će se u nekom volumenu potrošnja povećati, kao što se moglo zaključiti da kada smo povećavali opterećenje da se tad potrošnja smanjivala", rekao je Vrdoljak.

Predsjednik Republike ipak je malo oprezniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako gledamo globalno, sustav u kojem bi se rasteretile plaće je za mene itekako prihvatljiv, ali naravno konačnu ocjenu ću moći reći tek kad zakon vidim na papiru", dodao je Josipović.

A što o svemu od navedenog misli šef oporbe? Očekivano - ništa dobroga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada se bavi samo parcijalnim rješenjima. Bez jednog konzistentnog programa gospodarske reforme ništa se neće dogoditi. Ovo je jedan od pokušaja u nizu koji neće uspjeti. Suština je da negdje uzmu kako bi negdje dali, a proračunska rupa ostaje ogromna", rekao je TomislavKaramarko.

Jer za njega su sve te mjere premalo i stižu prekasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo