na udaru šest bolnica / Sumnjivi milijunski natječaji i u bolnicama diljem Hrvatske

Na udaru je šest bolnica, a s revizijom su već upoznati i neki sanacijski upravitelji.

23.8.2014.
18:47
VOYO logo

Nakon što je ministar zdravlja SinišaVarga jučer zatražio poništenje postupka nabave novog MSCT uređaja za bjelovarsku bolnicu, neslužbeno se doznaje kako bi svi natječaji provedeni u bolnicama za vrijeme ministra RankaOstojića mogli proći veliku reviziju zbog sumnje da su se uvjeti prilagođavali točno određenim proizvođačima. Na udaru je šest bolnica, a s revizijom su već upoznati i neki sanacijski upravitelji.

Velika revizija: Natječaji za opremu u zdravstvu bili su namješteni?

Kratki predah za vrijeme posjeta ispred riječke bolnice. Nakon dva tjedna provedenih u ovoj zgradi VladoKarac iz Rijeke se iz prve ruke uvjerio u dotrajalost uređaja.

"Stvaraju se gužve, nema ih, a puno pacijenata ima, puno ljudi strahovito ima i ne mogu svi stići na red."

No, stvari bi se mogle još malo usporiti. Nakon što je prije nekoliko tjedana Rijeka napokon dobila novu operacijsku salu, nabava sličnih aparata vjerojatno će proći opsežnu provjeru ministarstva. Sanacijski upravitelj Herman Haller potvrdio je kako je upoznat s revizijom koju je pokrenulo Ministarstvo.

Sve zna i njegov šibenski kolega koji smatra da je najvažnije nabaviti potrebnu opremu. U njihovom slučaju to je CT čija nabava traje već dvije godine.

"Mislim da je to bilo ispravno, bilo je već krajnje vrijeme da se tome stane na kraj, jer mi ne uzimamo taj uređaj zato što trebamo nego zato što nam itekako treba, to nam je nasušna potreba za hitnu dijagnostiku", izjavio je AnteŽupanović, sanacijski upravitelj Opće bolnice Šibenik.

Osim šibenske bolnice na udaru revizije naći će se još centri u Rijeci, Puli, Čakovcu, Vinkovcima, a natječaj u Bjelovaru ministar je već opozvao.

Prozivani bivši ministar Ranko Ostojić odbio je komentirati sporne natječaje, no zato sve pomno prate u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika koja upozorava na netranspranetnost javne nabave u zdravstvu.

"Mi očekujemo da ministarstvo revidira druge zaustavljene natječaje da utvrdi tko je odgovoran za raspisivanje nekonkurentnih natječaja,da sankcionira odgovorne a na kraju i da provede nove natječaje prema najstrožim modusima konkurentnog i otvorenog tržišnog natječaja", kazao je TrpimirGoluža, predsjednik HUBOL-a.

Sanacijska upraviteljica pulske opće bolnice već je bila na razgovoru u ministarstvu. Slična procedura vjerojatno očekuje i ostale kolege. Cilj je utvrditi jesu li se natječaji namještali za pojedine proizvođače. A to je sklizak teren.

"Jasna stvar da mnogo firmi koje se bave prodajom pogotovo skupih uređaja imaju svoje timove odvjetnika koji traže ako nisu prošli traže nekakave razloge da se natječaj poništi", dodaje Županović.

U tom začaranom krugu i vrtlogu papirologije pacijenti su nažalost posljednja karika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo