narušen ugled bolnice / Sanacijski upravitelj bolnice: 'Slučaj spremačice predimenzioniran'

Stjepan Grabovac ne vidi ništa sporno u slučaju čistačice Lidije Mraz. Priznaje da je ona držala pacijentovu nogu za vrijeme pripreme. Tijekom operacije, tvrdi, to nitko ne radi, pa ni liječnici. Ministar zdravlja rekao je danas da je Ministarstvo poslalo zdravstvenu inspekciju koja će na mjestu događaja utvrditi činjenice.

27.8.2014.
14:29
VOYO logo

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar dr. StjepanGrabovac na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare slučaj spremačice koja se požalila da je morala asistirati pri operaciji noge u toj bolnici ocijenio medijski predimenzioniranim zbog čega je, kako je rekao, nepovratno narušen ugled bolnice.

Dodao je da su zbog toga što je ta radnica teško narušila ugled bolnice prisiljeni poduzeti sve daljnje zakonom predviđene mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čistačica je držala nogu pacijentu prije, a ne za vrijeme operacije'

Grabovac se ranije također oglasio o slučaju čistačice Lidije Mraz koja tvrdi da se onesvijestila jer je morala držati pacijentovu nogu za vrijeme operacije.

Kako su jučer objavili neki mediji, čistačica iz Bjelovara uputila je pismo Ministarstvu zdravlja u kojem tvrdi da je bila pozvana asistirati pri operaciji na Odjelu ortopedije Opće bolnice Bjelovar. Od nje je navodno bilo zatraženo da pridržava nogu pacijenta pri amputaciji, zbog čega joj je pozlilo i do daljnjega je na bolovanju.

Sanacijski upravitelj OB Bjelovar Stjepan Grabovac demantirao je danas tvrdnju da je čistačica asistirala pri operaciji.

"Tijekom pripremnog procesa spremačica je zamoljena da pridrži nogu bolesniku kojemu treba biti učinjen zahvat artroskopije, koji zahtjeva posebnu pripremu. To je ono što mi priznajemo, da je spremačica, nažalost, držala nogu, ali ne za vrijeme operacije. Tada to ne radi nitko, ni doktor, ni sestre instrumentarke", rekao je Grabovac.

Varga poslao inspekciju u bjelovarsku bolnicu

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je danas u vezi ovog slučaja da je Ministarstvo zatražilo očitovanje sanacijskog upravitelja bolnice i poslalo zdravstvenu inspekciju koja će na mjestu događaja utvrditi činjenice.

Ako inspekcija utvrdi propuste, Ministarstvo će poduzeti propisane mjere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, rekao je Varga odgovarajući na upit o navodnom slučaju pomaganja nemedicinskog osoblja u pripremi operativnog postupka.

Varga je nedopustivom ocijenio mogućnost da čistačice sudjeluju u liječenju pacijenata, istaknuvši da one nemaju što raditi u medicinskom timu, bez obzira jesu li zaposlene ili dio outsourcinga.

Upitan za eventualne sankcije, rekao je kako svatko snosi odgovornost za položaj koji obnaša.

"Tražili smo očitovanje ravnatelja o cijelom slučaju i poslali zdravstvenu inspekciju koja će sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti predložiti mjere koje ćemo poduzeti", kazao je Varga.

U vezi nagađanja da se slični slučajevi učestalo događaju po hrvatskim bolnicama, ustvrdio je kako to dosad nigdje nije utjecalo na proces liječenja, a hrvatska medicina postiže odlične rezultate.

No, svaka se stvar može napraviti bolje i transparentnije i sukladno pravilima struke, rekao je ministar uputivši apel svima u zdravstvenoj struci da se drže zdravstvenih doktrina i etike te da ne uključuju nemedicinsko osoblje u liječenje pacijenata.

U izjavi novinarima na otvorenju međunarodnog simpozija o dentalnoj morfologiji Varga se, u ime Ministarstva, javno ispričao obitelji čistačice ako se pokaže da je istina to što navode mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo