PRESUDA U UTORAK / 'Sporna snimka ide Željku Sabi u prilog, tražimo da ga se oslobodi'

U završnoj riječi na suđenju Željku Sabi kojega Uskok tereti za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika, odvjetnik Anto Nobilo je ustvrdio da 'cijela snimka ide Sabi u korist, jer pokazuje da zapravo Budimir stalno traži mito i da bi DORH trebao nju optužiti'.

28.8.2014.
14:00
VOYO logo

U nastavku suđenja Željku Sabi, kojega USKOK tereti za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, danas je saslušan svjedok Goran Bošnjak, predsjednik gradske organizacije SDP-a, koji se posljednji put nije pojavio, pa mu je sudac zaprijetio privođenjem.

Bošnjak tvrdi da Željko Sabo nije imao interesa potkupljivati vijećnike jer su zbog omjera snaga u SDP-u odlučili ići na nove izbore, a stranka je tražila način kako da na tim izborima pojača svoju listu u dijelovima grada gdje je rezultat bio loš. U tom smislu, tvrdi Bošnjak, Sabo je razgovarao s Marijom Budimir i Radivojem Đurićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je bivši vukovarski gradonačelnik iznio svoju obranu. Tvrdio je da nije nudio mito, da je Marija Budimir bila ta koja je tražila razgovore s njim jer je bila nezadovoljna svojim statusom u HDZ-u i da je on njoj nudio mjesto u svom novom timu, projekte, određene funkcije na koje bi ona imala pravo.

Novac koji se spominjao na audio zapisu, objasnio je, nudili su gospodarstvenici za kampanju još jednih izbora. S Đurićem se želio sastati i razgovarati o istupu Pilipa Karaule iz HDZ-a na račun srpske nacionalne manjine, ali do tog susreta nije došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je i tvrdnje svjedokinje da joj je Sabo nudio mjesto glavne sestre u bolnici, a njezinom sinu direktorsko mjesto na radiju. Sabo kaže ni Ružica Đurić ni njezin sin Siniša nemaju potrebnu stručnu spremu za te funkcije i kako nije logično da bi im nudio tako nešto.

U završnim riječima USKOK je ustvrdio da je nepobitno dokazano kako je Sabo počinio kazneno djelo podmićivanja zastupnika u predstavničkom tijelu i da je imao taj interes, s obzirom da mu je prijetilo to da HDZ sa svojom koalicijom ruši proračun, a tako i njega. Traže osuđujuću presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukić/Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukić/Davor Javorovic/PIXSELL

Sabin odvjetnik Anto Nobilo u završno je riječi istaknuo da je ovo prvo i jedino suđenje u Republici Hrvatskoj za ovo kazneno djelo i da Sabo nije mogao nuditi mito vijećniku u zastupničkom tijelu naprosto zato što Marija Budimir i Radivoj Đurić u tom trenutku to formalno niti nisu bili, jer vijeće nije bilo konstituirano.

Nobilo također ističe i kako Sabo nigdje nije nudio niti obećao mito, da se to ne čuje ni na audio snimci, a da i sama Marija Budimir to tijekom suđenja nije mogla potvrditi, nego je to bio njezin zaključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dapače, Nobilo smatra da cijela snimka ide Sabi u korist, jer pokazuje da zapravo Budimir stalno traži mito i da bi DORH trebao nju optužiti. Sabo, kaže Nobilo, nudi samo suradnju, projekte, funkcije i bježi od njezinih izravnih pitanja "a što ja dobivam?".

Novac nije nudio njoj, nego je govorio kako gospodarstvenici novac nude njemu, dakle, smatra Nobilo, nigdje nema mita. U snimci, naveo je Nobilo, također nigdje nema govora o tome da bi Budimir trebala dati glas SDP-u u gradskom vijeću, nego se govori o budućoj suradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo je također ustvrdio da je Ružica Đurić lažno svjedočila pred sudom, jer se njezini iskazi nisu podudarali s drugim svjedočenjima. Čudnim smatra i to da USKOK u optužnici nigdje ne citira Sabine odgovore iz snimke, nego samo od Marije Budimir, dok Sabu interpretira. Nobilo traži oslobađajuću presudu.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike