UGROŽENE ČETIRI DRŽAVE / Epidemija ebole bi mogla poprimiti katastrofalne razmjere!

Image
Foto: AP Images

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije izrazili su bojazan u svom strateškom planu za suzbijanje epidemije ebole u zapadnoj Africi da bi broj zaraženih na tom području mogao dosegnuti čak 20.000 ljudi!

28.8.2014.
15:20
AP Images
VOYO logo

Epidemijom ebole u zapadnoj Africi moglo bi se zaraziti više od 20.000 ljudi, a dosad ih je umrlo 1.552, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ta je agencija objavila i strateški plan borbe protiv epidemije u četiri afričke države u kojima bi broj zaraženih mogao biti i dva do četiri puta veći od prijavljenih 3.069. Broj zaraženih "mogao bi doseći i 20.000 slučajeva u tijeku te epidemije", kaže WHO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemija koja je počela u Gvineji u ožujku proširila se na susjednu Liberiju i Sijera Leone kao i Nigeriju i traži opsežan i koordinirani međunarodni odgovor, kaže WHO.

Odvojeni slučajevi ebole u Demokratskoj Republici Kongo identificirani su kao različit soj i njihove brojke nisu uključene u ove koje pokrivaju Gvineju, Liberiju, Sijera Leone i Nigeriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO kaže da se "više od 40 posto ukupnog broja slučajeva pojavilo u zadnja tri tjedna. Ipak, većina slučajeva koncentrirana je na samo četiri lokaliteta".

Organizacija također ocjenjuje ključnim da zračne tvrtke ponovno uspostave letove prema afričkim zemljama koje su pogođene najvećom epidemijom ebole u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Polazimo od stajališta da bi sadašnja ograničenja" koja su uvele "zračne kompanije mogla prestati za oko dva tjedna", rekao je Bruce Aylward, zamjenik glavnog direktora WHO-a, predstavljajući smjernice kojima bi se epidemija trebala zaustaviti u sljedećih devet mjeseci.

"Ne možemo dobiti dovoljno mjesta u zrakoplovima kako bi prevezli ljude i robu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo