'narod ima velika očekivanja' / Merkel okupila čelnike regije: 'Želimo da proces pristupanja Uniji ide brže!'

Kancelarka Angela Merkel u Berlinu je okupila predsjednike država i vlada te ministre vanjskih poslova i gospodarstva šest zapadnobalkanskih zemalja zajedno sa čelnicima Europske komisije, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Svima je jasno poručila - narod ima velika očekivanja od Europe koja treba ispuniti. Iako se očekivalo da će jadransko-jonska autocesta i Pelješki most biti jedan od važnijih tema kancelarka Merkel ih nakon sastanka nije spominjala.

28.8.2014.
19:52
VOYO logo

Stisak ruke i prijateljski osmijeh! Osim hrvatskog premijera njemačka kancelarka toplo je dočekala svakog od 6 čelnika zapadnobalkanskih zemalja i jasno im nakon sastanka poručila: "Sve ove države su nam bliske, Europa im treba, ali i oni Europi".

"Želimo da proces pristupanja Uniji brže ide, dvije su države već članice, Slovenija i Hrvatska, neke su kandidati za pristupanje a neke države će to tek postati. Narod ima velika očekivanja: ekonomski rast, oporavak, izgradnja infrastrukture, i ta čekivanja treba ispuniti", izjavila je Merkel.

Šef Europske komisije na odlasku, JoséManuelBarroso, možda i po posljednji put, snažno je podržao njemačku kancelarku.

"Naš zajednički cilj je jasan, želiimo vidjeti države zapadnog balkana u Europskoj uniji, to je naš politički, ekonomski i geostrateški interes. No brzina pristupanja ovisi samo i jedino o brzini kojom su se te zemlje spremne mijenjati", kazao je.

Kako bi spriječila svaku zabunu, Angela Merkel je objasnila: "Za svaki napredak potrebni su ozbiljni planovi, čije će se ostvarivanje precizno pratiti".

"Redovnim susretima moramo pokazati da ovo danas nije bila samo jedna kratka gesta, nego da je proces, i to radni proces, jer pred nama je još puno posla. Svake godine tako ćete VI, javnost, moći pratiti koliko smo napredovali", dodaje.

Berlinska konferencija o zapadnom Balkanu počela je savjetovanjem ministara gospodarstva i financija. Šef njemačkih socijaldemokrata i zamjenik kancelarke Merkel poručio: Unija je svima prilika za uspjeh.

Image
Image



Njemački savjeti su jednostavni: povećajte privatne investicije, povećajte izvoz ali i unaprijedite strukovno obrazovanje; kao pomoć investitorima u regiji nudi kredite za izvoz, ulagačka jamstva te - savjete.

Hrvatski ministar IvanVrdoljak pak poručuje: zanima ih i energetika.

"Na nove izvore plina u Hrvatskoj svi računaju; to bi svima, najprije nama koristilo ali i svima drugima Ako se kroz nekoliko godina ispostavi da su nalazišta u Jadranu dobra, tada će naši susjedi dobiti jeftin plin, sigurno jefiniji od onog s drugog kraja svijeta".

Inače, za okupljanje četiri članice Europske unije s jedne i 6 država zapadnog Balkana s druge strane stola zaslužna je i Hrvatska, poručila je ministrica VesnaPusić prije odlaska u Berlin.

"Ne mislim da je Njemačka tu preuzela ulogu da nešto kontrolira i koordinira, ali je Njemačka nakon dugo vremena moram reći pokazala ponovno vrlo aktivni interes".

Hrvatski je pak, ineres da regija u uvjetima u kojima su krizna žarišta drugdje - ostane na dnevnom redu Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo