Krizi se ne nazire kraj / BDP u 'slobodnom' padu već 11. kvartal zaredom

Image
Foto: RTL

Tromjesečni bruto domaći proizvod za drugo tromjesečje 2014., prema prvoj procjeni, realno je manji za 0,8% u odnosu na isto tromjesečje 2013.

29.8.2014.
11:16
RTL
VOYO logo

Kao što je bilo i najavljeno, Državni zavod za statistiku je danas objavio rezultate bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje 2014.

Vijesti nisu dobre - prema prvoj procjeni, BDP je realno manji za 0,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, ali što je iznenađujuće, pogotovo za Vladu, pad je veći nego u prvom kvartalu 2014., odnosno veći nego što se očekivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, hrvatski BDP je već 11. kvartal zaredom u padu, što govori da se gospodarstvo nikako ne može oporaviti. Zabrinjava što je pad u drugom tromjesečju 2014. veći nego u prvom, kada je BDP oslabio 0,4 posto.

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije (C), dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva (F).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo