Ugrađivanje razdjelnika / Sezona velikih računa za grijanje ove bi godine mogla pasti u zaborav!

Sezona velikih računa za grijanje ove bi godine mogla pasti u zaborav - bar za dio Zagrepčana koji se griju na Toplanu. Ovih dana užurbano se ugrađuju razdjelnici na radijatore koji će dovesti do učinkovitijeg korištenja energije, ali i manjih računa jer će građani sami odlučivati kada će se grijati i koliko trošiti.

29.8.2014.
18:05
VOYO logo

Dok vani još sunce grije, sama pomisao na račune za grijanje Josipu ledi krv u žilama. Ovu će zimu, nada se, lakše prebroditi jer je na radijatore ugradio razdjelnik, pa bi i računi trebali biti manji.

"Imali smo 400-500 kuna na mjesec, dosta je bilo novaca dat za to grijanje, a nismo imali mogućnost reguliranja topline. Plus toga, ako smo preko vikenda negdje otišli, nismo mogli zatvoriti radijatore i grijalo se bez potrebe", kazao je Josip Pustišek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi uređaj to bi trebao promijeniti. Zagrepčani, koji se griju preko toplane, naveliko ugrađuju razdjelnike na svaki radijator. Do kraja 2016., svako kućanstvo priključeno na toplinsku mrežu morat će ga imati, inače će platiti kaznu. Instalateri već sad vide prednosti.

"Prije postavljanja, toplana je isporučivala energiju koja se nije mogla u stanu kontrolirati. Mogli ste otvoriti radijator ili zatvorit i niste mogli utjecati na direktnu potrošnju energije i sad kad ugradimo termostatske ventile, ljudi će moći sami sebi regulirati temperaturu", pojasnio je Igor Marić, instalater razdjelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ugradnje treba skupiti 500-injak kuna po radijatoru za svaki razdjelnik i dobiti suglasnost HEP-a.

"Mora bit minimalno više od 50 posto stanara suglasno da se ti razdjelnici ugrađuju. Govorim zato jer od 1.9 stupa na snagu novi pravilnik koji kaže da se ta brojka diže, odnosno minimalno 80 posto stanara, govorim o suvlasničkim udjelima ne o broju stanara", naglasio je Robert Krklec, direktor HEP toplinastva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ponudu ovlaštenog instalatera i razdjelnike prema europskim propisima, suglasnost je tu, a onda i učinkovitije korištenje energije, što znači i manje račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo