Snalaženje na sve načine / Ponuda i potražnja prije početka nastave: U tijeku razmjena udžbenika

Do početka nove školske godine ostalo je nešto manje od deset dana, što je posljednji alarm za nabavku udžbenika. Osim u knjižarama, traže se i na uličnim razmjenama ili antikvarijatima, koji su ovo ljeto slabije posjećeni zbog zbrke oko tiskanja novih udžbenika i starih nastavnih programa. Ipak, uz zagrebačke, brinuti ne moraju ni osječki osnovnoškolci, kojima je Grad osigurao besplatne knjige.

29.8.2014.
18:09
VOYO logo

Kompleti besplatnih udžbenika stižu na klupe osječkih osnovnoškolaca.

"Dijelimo knjige i šaljemo poruku roditeljima i djeci. Roditeljima da im ovaj način pomažemo u saniranju njihovog budžeta, jer na ovaj način pomažemo onima kojima je najteže", kazao je Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad je potrošio sedam milijuna kuna na knjige, a đaci će ih morati čuvati, jer će ih iduće godine naslijediti nova generacija. Besplatni su i zagrebačkim osnovnoškolcima, kao i srednjoškolcima iz obitelji s više djece - ostali se snalaze kako znaju, pa obilaze razmjenu udžbenika kod Muzeja suvremene umjetnosti.

Razmjena knjiga na ovom mjestu službeno počinje prvog rujna i trajat će dva tjedna, pa će vjerojatno ponuda i potražnja biti veća. No, već sad se mogu pronaći i više od 50 posto jeftinije nego u knjižarama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjižarama su najjeftinije knjige za niže razrede osnovne - koštaju oko 500 kuna. Dvostruko skuplji su kompleti od petog do osmog, dok su najskuplji za prvi gimnazije i koštaju 1900 kuna.

Ipak, razmjenjivati se ne mogu svi udžbenici, jer su se zbog isteka četverogodišnjeg roka tiskali neki novi. Zbog negdje sitnih promjena, nastavnici su ipak roditeljima savjetovali da kupuju samo one koje su na stranicama Ministarstva u zelenim poljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog cijele zbrke prodaja u antikvarijatima ovo ljeto ide slabije, žale se trgovci.

"Što se tiče ekonomije i medicinskih škola, to se skoro pa sve promijenilo, a ove ostale stručne škole gotovo ništa. Nešto općih predmeta struka je ostala potpuno ista", rekao je Mislav Križan, vlasnik antikvarijata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nabavu udžbenika ostalo je nešto više od tjedan dana, jer nastava počinje osmog rujna.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo